30 éven belül kijátszaná a halált egy ausztrál cég

Az ember személyiségét előbb digitalizálnák, majd mesterséges testbe ültetnék.
Kapcsolódó cikkek

Olyan eljárás kifejlesztésén dolgozik egy vállalat, amellyel az ember személyiségét egy mesterséges testbe tölthetnék fel az illető halála után – számol be a Telegraph. Az ausztrál Humai nevű startup ötlete szinte Mátrixba illő.

A vállalat mesterséges intelligenciát és nanotechnológiát használ gondolkodási folyamatok, agyműködéssel kapcsolatos információk, viselkedés- és társalgási minták tárolására. Az elképzelés szerint az ilyen adatokat összehangolva képesek lennének egy halott ember személyiségét megőrizni. Az adatokat később betáplálnák egy mesterséges testbe.

A tervek szerint 30 éven belül képesek lesznek kijátszani a halált. A korábban összegyűjtött adatokat elraktározzák, amíg nem áll rendelkezésre a „feltámasztáshoz” szükséges technológia. A Humai szerint az eljárás nem csak a gazdagok szórakozása lehetne, hanem valóban életeket tudna menteni.

Hogy ez valóban a halál legyőzése lenne, vagy egy új mesterséges intelligencia megteremtése, azt nehéz eldönteni.

Egyébként már sok XXI. századi kezdeményezés indult a halál kijátszására. Ilyen például a DeadSocial – egy olyan oldal, amely a felhasználó közösségi oldalait és saját elképzeléseit felhasználva halála után üzenetet küld ismerőseinek.

A Digital Dust blog útmutatót nyújt a halál utáni digitális élethez – hiszen az ember halálával online profiljaiban nem kívánatos emlékek maradhatnak. A 2045 Initiative pedig egy, a Humai-hoz hasonló személyiség-átültetésre törekvő program.