A csípős ételek meghosszabbíthatják az életünket

Egy kínai kutatás szerint azok, akik hetente legalább egyszer fűszeres ételeket fogyasztanak, tovább élnek, mint „kímélő diétát" tartó társaik.

Egy kedden megjelent tanulmány szerint a fűszeres ételek fogyasztása jelentősen meghosszabbíthatja az életünket. A Kínai Orvostudományi Akadémia kutatói hét éven keresztül közel félmillió ember étkezési szokásait kísérték figyelemmel; mint kiderült, megéri Erős Pistával enni a zöldpaprikát, azok közül, akik hetente legalább egyszer csípős ételeket fogyasztottak, 10 százalékkal kevesebben haltak meg, mint azok közül, akik ragaszkodtak a „kímélőbb” diétához.

A BMJ-ben publikált tanulmány szerzői hangsúlyozták: kutatási eredményeik egyszerű megfigyeléseken alapulnak, ezért nem lehet messzemenő következtetéseket levonni belőlük. Mint írták, érdemes lenne behatóbban is tanulmányozni a csípős fűszerek élettani hatásait, mert nem lehetetlen, hogy új, „élettartam-hosszabbító” étrendeket állíthatnának össze a felhasználásukkal.

Véleményüket Nita Forouhi, a Cambridge-i Egyetem kutatója is osztja, aki a tanulmányhoz kapcsolódó vezércikkében hangsúlyozta, régóta gyanítják, hogy a chilinek, az erős paprikának és ezek bioaktív hatóanyagának, a kapszaicinnek komoly egészségmegőrző – köztük antioxidáns, gyulladáscsökkentő és rákellenes – hatásai lehetnek.

A kutatók szerint a kapszaicin a bél tápanyag-felszívódást segítő mikrobáinak működésére is jó hatással van, és segít megelőzni az elhízást. „További kutatásokra lesz szükség annak megállapításához, hogy a fűszeres ételek fogyasztása valóban jó hatással van-e az egészségre és közvetlen módon növelheti-e a várható élettartalmat” – emelte ki Forouhi.
A 2004-től 2008-ig tartó kutatásban Kína tíz különböző tartományában élő, egészséges, 35-79 éves emberek vettek részt. Az adatok kiértékelése során a korukat, családi állapotukat, iskolázottságukat, fizikai állapotukat, közvetlen rokonaik kórtörténetét és az általános étrendjüket is figyelembe vették.

A kutatók részletesen kikérdezték a résztvevőket az étrendjükről – különös tekintettel arra, hogy milyen gyakran fogyasztanak fűszeres ételeket. Legtöbbjük a Kínában rendkívül népszerű chili paprikát preferálta; persze, fontos megjegyezni, hogy a chilis ételek elkészítéséhez általában jóval több fűszert használnak, mint más fogásokhoz.
Az adatok szerint azok, akik szárított helyett friss chilit fogyasztanak, kevésbé hajlamosak a rákra, az ischaemiás szívbetegségekre és a cukorbetegségre.

Kevin McConway, az Open University alkalmazott statisztikával foglalkozó professzora szerint a fenti megállapítások ellenére is hiba lenne túl sokat belelátni a felmérés eredményeibe. „Könnyen meglehet, hogy nem maguknak a fűszereknek vannak áldásos hatásai, hanem annak, ahogy a kínai szakácsok használják őket, esetleg más a fűszeres fogásokkal együtt fogyasztott ételeknek vagy italoknak” – fejtegette a Guardiannek nyilatkozva.