Gondok vannak az orosz űrhajóval

A hordozórakéták 30 kilométerrel túllépték a keringési pályát, az űrállomáshoz kapcsolódás során szükséges antennák nem nyíltak ki. Teherűrhajóról van szó, űrhajósok élete nincs veszélyben.
Kapcsolódó cikkek

Műszaki problémák merültek fel azzal az orosz űrhajóval, melyet kedden reggel indítottak a kazahsztáni Bajkonurból a Nemzetközi Űrállomásra – közölte a Roszkoszmosz orosz űrhivatal.

A Szojuz hordozórakéták nem tudták a kijelölt keringési pályára állítani a teherűrhajót, hanem 30 kilométerrel túllépték azt. A hordozórakétákról való leválás után a személyzet nélküli Progressz teherűrhajó öt antennájából legalább kettő nem nyílt ki – ezek az antennák az űrállomáshoz való kapcsolódáshoz kellenek. A szállítmány érkezését el kellett halasztani, leghamarabb csütörtökön kerülhet a Progressz rakománya a Nemzetközi Űrállomásra. Eredetileg mindössze hat óra alatt kellett volna kapcsolódnia a teherszállítónak.

Az orosz teherűrhajó nemcsak üzemanyagot, kísérletekhez használt eszközöket és oxigént visz a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére, hanem ajándékokat, ünnepi ételt és zászlót is, ugyanis az űrállomáson is megemlékeznek a Szovjetuniónak a náci Németország felett aratott győzelmének 70. évfordulójáról.

Az űrállomáson jelenleg három orosz, két amerikai és egy olasz űrhajós tartózkodik.