Csak idő kérdése az újabb földrengés

Hazánkat átlagosan 50-60 évente rázza meg akkora erejű földrengés, amely már képes komoly károkat okozni. Az utolsó ilyen szinte romba döntötte Dunaharasztit 1956 januárjában.
Kapcsolódó cikkek

Az újév első napján négy földrengés rázta meg Nógrádot, a legerősebb 4,0-ás volt, majd január 7-én ismét megmozdult a föld, ennek magnitúdója 2,8-as erősségű volt. Mit jelent ez? A földrengések közismert mérési módja a magnitúdós, azaz Richter-skála, amely a kőzetlemezek törése során lezajlott folyamatok energiáját adja meg számokkal. Ebből adódóan végpontja nincs, de a 9-es fokozatnál lényegesen erősebbet eddig nem mértek.

Sokkal régebbi módszer egy 12 fokozatú skála, ahol a 2-est már megérezzük, 5-ösnél megrepednek a házfalak, míg a 12-es fokozat totális pusztítást jelent. Nem egy egzakt módszer, helyről-helyre változik, hiszen a pusztítás mértéke az épületek minőségén és a földrajzi távolságon múlik.

Halottak Komáromban

A földrengés a kőzetlemezek súrlódása, egymásnak préselődése során keletkezett energia kipattanása. Magyarország alatt pedig számtalan kisebb-nagyobb lemez “úszik” a részben olvadt aszetnoszférán, ezért a mostaniakhoz hasonló, vagy még erősebb rengések bármikor és gyakorlatilag bárhol kipattanhatnak, de a nagy földrengések valószínűsége elég kicsi – mondta el a Hír24-nek Török Kálmán geológus, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet munkatársa.

Zárójelben jegyezzük meg, hogy A Kárpát-medencében már a római korban is feljegyeztek komolyabb földmozgásokat, a XXI. századig 32 jelentős károkat, illetve személyi sérülést okozó rengésről van tudomásunk. A legtöbb áldozatot egy 6,3-as földrengés szedte Komáromban 1763. június 28-án: a város harmada elpusztult, 63-an meghaltak, 120-nál több volt a sebesült.

Az utolsó “nagy” csaknem romba döntötte Dunaharasztit 1956 januárjában. A település 3500 épületéből 3144 megsérült, a károk mai áron százmilliárdokban voltak mérhetők. Ennek magnitúdója 5,6 volt, intenzitása pedig a második mérési módszer alapján 8-as.

Bárhol és bármikor

A földrengésekről körülbelül 150 évre visszamenőleg rendelkezünk megbízható mérési adatokkal. Figyelembe véve, hogy Föld nevű bolygónk 4,6 milliárd éves, képtelenség megmondani, hogy létezik-e periodicitás a lemeztektonikai mozgásokban. Magyarul: létezik-e földrengések kora, vannak-e ilyen szempontból nyugodtabb és aktívabb periódusok? Török Kálmán rossz híre viszont az, hogy ahol egyszer megmozdult a föld, ott később is várható földrengés, csupán idő kérdése.

Van persze jó hír is: Magyarország nem tartozik a földrengésveszélyes országok közé, bár a szakemberek évi 100-120 rengést regisztrálnak. A lakosság számára is érezhető földrengés átlagosan évente négy-öt alkalommal mérhető, jelentősebb károkat okozó – 2,5-3,0 magnitúdójú – földmozgások pedig átlag 15-20 évente. Erős, 5,5-6,0-os rengések 40-50 évente pattannak ki. Ha mindenképp a falra akarjuk festeni az ördögöt megjegyezhetjük: a Dunaharaszti tragédia idén január 12-én történt 59 éve…

Gigászi erők dolgoznak a mélyben, igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy itt, Magyarországon csupán ennyit érzékelünk belőle. A képzeletbeli színfalak mögött Afrika megállíthatatlanul préselődik Európához, évmilliók múlva eltűnik a Földközi-tenger. A Délnyugat-Ázsiától Kelet-Afrikáig húzódó Nagy-hasadékvölgy északnyugat felé préseli kontinensünket, a Vörös-tenger lassan “kinyílik”, míg az Atlanti-óceán fenekén nyújtózó törésvonal keletnek taszít – magyarázza Török Kálmán.

Ezek a hazai földrengéseket okozó legerőteljesebb tényezők, ám a kőzetlemezek bonyolult kölcsönhatásai révén több esemény együttes hatása okozhat nagyobb földmozgást Magyarországon.