Kétfejű szörnyet fotóztak

Mint a mesebeli sárkány, csak ennek két feje van és nem tud repülni. De így is érdekes.
Kapcsolódó cikkek

Amit látunk, az egy parton napozó kétfejű aligátor, amelyet Justin Arnold fotózott Floridában kutyasétáltatás közben. A képet feltöltötte Facebook-oldalára. Rengetegen megosztották, egyesek mégis kétségüket fejezik ki valódisága miatt – ezt pedig már az I Fucking Liove Science írja.

A természetben előfordulnak kétfejű állatok főleg hüllők között. Ismerünk kétfejű kígyót, teknőst, sőt utóbbiból 1999-ben Tajvanon egy háromfejű egyed született, de halak és emlősök közt is előfordul. A jelenség oka, hogy az egypetéjű ikerpár a fejlődés során nem vált szét teljesen. A lény valójában két állat, amely egy testben végződik és idegrendszerünk összenövése határozza meg a közös mozgáskoordinációs képességet.


Justin Arnold/Facebook

A kétfejű állatok a vadonban igencsak nehéz helyzetben vannak. A Medusa nevű kétfejű kígyó például evés során kerül bajba: hiába közös az emésztőrendszerük, ha nem egyszerre etetik őket, a két fej megtámadja egymást a táplálékért. Ugyancsak nehézséget okoz, hogy a testet egymástól független agyak vezetik, ami nehezíti a mozgáskoordinációt. Emberi segítség nélkül így nehezen maradnak életben.

A Florida Hal-és Vadvédelmi Bizottság (FWC) szkeptikusanan fogadta a kétfejű krokodilt, de két munkatársuk kiszállt a terepre megvizsgálni az esetet. Hitetlenkedik az internet népe is. Egyesek Photoshopot kiáltanak arra hivatkozva, hogy nem látszanak a vízből kivezető nyomok, az állat lábai pedig a föld fölött „lebegnek”. Mások preparátumra gyanakszanak.

A magunk részéről nem merjük teljes biztonsággal tagadni, hogy egy ilyen lény túlélhet a természetben. Hitelessége viszont csaknem végzetes léket kap, ha ellátogatunk a fotót feltöltő Justin Arnold Tumblr-oldalára. Itt bemutat például egy halat, amely olyan hideg vízben él, hogy sűrű szőrzetet növesztett. De bemutatja egy szirén múmiáját is.