Itt az első világűrben készült Vine-videó

Reid Wiseman asztronauta készítette és posztolta az International Space Station fedélzetén az első Vine-klipet.

A Vine rövid, maximum hat másodperces – de loopolható – videók feltöltésére és megosztására létrehozott szolgáltatás. Sok rövidvideó lesz mémszerűen híres, mivel a rövidség miatt a feltöltők kénytelenek a leglényegesebb részek kiemelésére, de hangulatokat is remekül el lehet kapni ezzel a formátummal. A műfaj népszerűségére jellemző, hogy a legjobbakból a  Youtube-on hosszabb válogatásokat is taláhatunk. (Korábbi cikkünk a témában itt.)

Nagyon sokféle videót töltöttek már fel a Vine-ra, de ez az első, ami az űrben készült. A NASA űrhajósa Twitteren 73 ezer követőjével is megosztotta a videót, csatornáján egyébként sok űrben készült fotót is posztol.

A felvételen azt láthatjuk, hogy a megfelelő szögben elhelyezkedő űrállomás szemszögéből soha nem megy le a nap. A NASA tudatosan használja fel asztronautáinak aktivitását a közösségi szájtokon, hogy felhívja a figyelmet tevékenységére. Wiseman kollégája pl. az a Chris Hadfield, aki tavaly májusban elkészítette David Bowie Space Oddity című híres dalának saját, az ISS-en felvett verzióját. Bár egy év után a licensz lejárta miatt levette a Youtube-ról, a felvétel még most is könnyen fellelhető. A NASA jelenlegi Mars-expedíciójának is saját Twitter csatornája van 1.57 millió követővel.

Elvesztél a technika világában?

Bármilyen technikai jellegű kérdésed van, tedd fel és mi keresünk egy szakértőt aki megválaszolja. Az összegyűjtött kérdésekből és a válaszokból természetesen cikket írunk, így mindenki okosabb lesz. Kérdésed a techkerdesek@24.hu címre várjuk!

Címkék: nasavine