Elajándékozott egy műholdat a NASA

A hőskorszaki darabot megpróbálják feltámasztani.
Kapcsolódó cikkek

Az amerikai űrhivatal és a civil szerveződés múlt héten írták alá a mindent véglegesítő papírmunkát, így az utóbbi csoport hivatalosan is nekiállhat annak, amire a NASA-nak már egyszerűen nincs pénze: feltámasztani és ismét munkára fogni egy 36 éves műholdat.

Az ISEE-3 névre hallgató szatellitet 1978-ban lőtték fel és 1997-ig teljesített szolgálatot. Eredetileg a Nap és a Föld kapcsolatát vizsgálgatta, de majdnem két évtized alatt annyira belejött az űrkutatásba, hogy a hivatalos “elbocsátás” után is folytatta munkáját. Erre egyébként nagyjából egy évtizeddel később jött rá a NASA, viszont addigra már üzemen kívül volt az utasításhoz szükséges antenna.

Itt jön be a képbe a SkyCorp, SpaceRef, Space College Foundation és egyéb szervezetekből álló társaság, amely az ISEE-3 Reboot Project gyűjtőnéven fut. Ők ugyanis már majdnem 150 ezer dollárt (33,75 millió forintot) dobtak össze, hogy négy évtized után ismét szolgálatba hívják a hőskorszaki műholdat.

Meglepő, de a legnagyobb nehézséget nem a pénz jelenti, hanem az a tény, hogy az eszköz az 1970-es évekből való – vagyis nem lehet vele bárhogy kommunikálni. A vezérlő szoftvernek az 1978-as elvárásoknak kell megfelelnie, ami nagyjából olyan nehéz, mintha ősmagyarul kéne megszólalnunk.

Címkék: nasatudomámisee-3