Az anyanyelvét is a sírba vitte az idős indián

Az utolsó klallam anyanyelvű őslakos 103 éves korában távozott az örök vadászmezőkre Washington államban.
Kapcsolódó cikkek

Egy korszak zárult le Hazel Sampson halálával, aki még szüleitől tanulta a klallam nyelvet, és a klallam kultúrában nőtt fel, mielőtt találkozott volna a nem indián kultúrával és nyelvvel – mondta el Ron Allen, a jamestowni klallam törzs vezetője.

Az őshonos amerikai szelis nyelvcsaládba tartozó klallam a nyugati partvidék északi felén és Kanada délnyugati részén terjedt el.

Az amerikai kormány az 1800-as évektől szisztematikusan szorította ki az őslakos nyelvek használatát a kultúrából azzal, hogy rákényszerítette a fiatal indiánokat az angol nyelv tanulására és bentlakásos iskolákba küldte őket – emlékeztetett Chad Uran, a Washingtoni Egyetem szakértője. Csak 1990-ben, egy törvénynek köszönhetően indultak el azok a programok, amelyek a bennszülött indián nyelvek, köztük a klallam megőrzését tűzték ki célul.

Sampson és a törzs idős tagjainak közreműködésével Timothy Montler, az Észak-texasi Egyetem nyelvészprofesszora elkészítette a klallam szótárat.

Jelenleg az Egyesült Államokban a klallam törzsnek mindegy háromezer tagja él három nyugat-washingtoni törzsben. Túlnyomó többségük már nem beszéli a klallam nyelvet, bár az állam néhány iskolájában második nyelvként oktatják azt a törzs tagjainak.

Címkék: indián