A világ leggyilkosabb vizei

Az egyikben feloldódnánk, a másikban megfőnénk, a harmadik kétmillió emberre jelent életveszélyt. Van olyan tó is, amelynek a partján állni is halálos lehet.
Kapcsolódó cikkek

Földünk 70 százaléka víz, az élet elképzelhetetlen nélküle. Bizonyos víztestek azonban nemcsak veszélyesek, hanem egyenesen halálosak lehetnek az ember számára.

Spanyolország délnyugati részén kanyarog a Rio Tinto, a vörös folyó. Az őskor óta tartó bányászatnak köszönhetően a víz élhetetlenül savas: pH-értéke 2-es, akárcsak a gyomorsavé. Ha egy hal odatévedne, rövid időn belül elpusztulna és feloldódna a vízben. Ugyanez történne az emberrel is. Másik érdekessége, hogy a körülmények hasonlóak a Marséhoz, ami miatt tudósok és turisták kedvelt célpontja.

Az indonéz Citarum épp az, aminek látszik. Egy szemétfolyam. A környékről 500 gyár és a teljes lakosság szennye ömlik bele tisztítás nélkül. A mérgek mellett annyi szemét úszik rajta, hogy sok helyen a vizet sem lehet látni. Az emberek pedig ebben a vízben”tisztálkodnak”, ezt isszák és ezzel főznek…


Citarum, a szemétfolyam (forrás: Northfoto)

A dominikai Forró tó neve mindent elmond. A víz valóban forrásban van. Szélein a hőmérséklet 82-91 Celsius-fokos, a közepén azonban már gőz tör elő a vulkáni tevékenység miatt. Acélszürke vize és a terjengő gőzfelhő kellemes forró fürdőt feltételez, ám ebben az esetben a megmártózás halálos lehet.

A ruandai Kivu-tóról sem lehet sok jót elmondani, egyetlen meghatározás illik rá: időzített bomba. Háromszáz méterrel a felszíne alatt 250 köbkilométer szén-dioxid rejtőzködik, és folyamatos utánpótlást kap a mélyből. Ha a gáz kiszabadul, mindent elpusztít maga körül. Mint a kameruni a Nyos-tó 1986-ban. Gyaníthatóan egy földcsuszamlás következtében hirtelen 80 millió köbméter szén-dioxid tört elő a mélyéről, a környéken élő 1700 emberrel és több ezer állattal végzett. Tudósok szerint a Kivu-tó kétmillió emberre jelent potenciális veszélyt.


Most még békés és életet ad a Kivu-tó (forrás: Northfoto)

Az Oregon állambeli Tualatin folyó csábító türkizkék vize halálos csapda. A benne tenyésző algák ugyanis mérget termelnek, amely enyhébb esetben hasmenést okoz, de akár halálos is lehet. Az oroszországi Karacsáj-tó hivatalosan is a világ legszennyezettebb pontjai közé tartozik. A ’90-es évekig nagy mennyiségű radioaktív hulladékot engedtek a vízbe. Hosszú ideig elég volt csak a tó partján eltölteni pár órát, hogy az embert halálos mennyiségű sugárzás érje.