2014-ben már hidrogéncellával tölthetjük a mobilunkat

Ha a jövő energiaforrásairól beszélünk, az egyik legígéretesebb technológiák egyike a hidrogéncella. Sci-fi novellákba illő elnevezése ellenére ez már egy létező, és hamarosan a mindennapokban megjelenő technológia.

A hidrogéncellával energiát termelő készülék cserélhető. kisméretű patronjai tiszta hidrogént tartalmaznak. Ezek a patronok szolgálnak a cella energiaforrásaként, a patronba zárt hidrogén reakcióba lép a környezeti levegőben található oxigénnel, elektromos áramot termel és lassan vízzé alakul, elfogy.

A kémiai folyamat nyomán 8500 mAh teljesítményt termel a csodadoboz cellánként, és ez a mennyiség körülbelül öt feltöltést jelent egy átlagos okostelefon esetén. Amikor a cella kiürül, nagyon egyszerűen utántölthető vagy cserélhető, szaküzletekben, túraboltokban, vagy egyéni felhasználóknak a saját otthonukban.

Mindkét helyen csupán egyetlen üzemanyagra szükség: egy kis csapvízre (ideális esetben desztillált vízre), és elektromos áramra, hogy tiszta hidrogént állítsunk elő. A feltöltött cellák a legtöbb légitársaságnál feladott poggyászban szállíthatók.

Aki érez elég kalandvágyat, hogy kipróbálja a jövő erőforrását, annak már csak 2014-ig kell várnia, az amerikai Bruton erre az időpontra tervezi a készülék piaci bevezetését. A mindössze 216 grammos Hydrogen Reactor fantázianevű gép USB-kábel segítségével szinte bármelyik zsebre tehető elektromos kütyü töltésére képes.

A technológia testközelből való megismerésére nem kell ennyit várni, a hétvégi, Lurdy-házban megrendezésre kerülő Photoexpón bárki megismerkedhet a jövő hajtóerejével.