Így tudnak tovább élni a férgek

A lassúbb lélegzés és a kevesebb táplálkozás lényegesen megnöveli egyes férgek élethosszát - derítették ki amerikai kutatók.
Kapcsolódó cikkek

Az Amerikai Tudományos Ismeretterjesztő Társaság (AAAS) bostoni kongresszusán Cynthia Kenyon elmondta, hogy kísérleteik során jó néhány olyan mechanizmust fedeztek fel, amelynek révén akár nyolcvan százalékkal meghosszabbítható a férgek – de akár az egerek vagy a legyek – élete.

“Egyik-másik mechanizmus valamilyen érzékelt veszélyre adott reakcióból fejlődött ki, például abból a célból, hogy a férgek meg tudják magukat védeni. De még sok részlet homályba vész” – fejtette ki a molekulabiológus.

Csapatával a laboratóriumi kutatások kedvenc állatával, a fonalféreggel végzett kísérleteket. (A Caenorhabditis elegans egy milliméter hosszú talajlakó féreg. Összesen 959 sejtje van, és általában 7-10 napig él.)

Vizsgálataik eredményeként rájöttek arra is, hogy azok a férgek, amelyek szagló- vagy ízlelőszerve kevésbé hatékony, mint társaiké, ugyancsak hosszabb ideig élnek.

Hogy az új ismereteket lehet-e az emberi életet is meghosszabbító gyógyszerek kifejlesztésére és előállítására hasznosítani, Cynthia Kenyon szerint egyelőre még nem tisztázott.