Mégsem tesz jót az edzés?

A kutatók szerint minden tízedik ember jobban tenné, ha lustálkodna, az edzést ugyanis hosszútávon egészsége bánja.
Kapcsolódó cikkek

Bár a legtöbben inkább muszájból állunk neki az edzésnek, nem nehéz meggyőzni magunkat arról, hogy szükségünk van rendszeres testmozgásra, hiszen amellett, hogy jót tesz az alakunknak, számos egészségügyi előnnyel is jár.

Legalábbis eddig így gondoltuk, azonban egy új tanulmány rácáfol a közismertre. A kutatásban összesen 1687 ember vett részt, az eredmények szerint tíz százalékuk egészségügyi állapota romlott a vérnyomás, az inzulin vagy a HDL-koleszterin szintjeik alapján. Olyannyira, hogy a résztvevők hét százalékának két értéke is rosszabb lett.

Az egészben az a legfurcsább, hogy a New York Times kérdésére Claude Bouchard, a kutatók egyike, a genetika és a táplálkozástudomány professzora nem tudta megindokolni a jelenséget – az eredmények összegzésére csak a bizarr szót tudta használni.

Az egyetlen, ami némi magyarázattal szolgálhat, hogy azok a kutatások, melyek alapján mindenki csak ajánlani tudja a rendszeres testmozgást, csupán a rövidtávú hatással foglalkoztak, azonban nem vizsgálták, hogy résztvevőik valóban hosszabb és egészségesebb életet élnek-e.

Persze ez az egy, a korábbiaktól eltérő eredményeket felmutató tanulmány még nem lehet indok arra, hogy az ember elkezdjen lustálkodni. Ráadásul maguk a szerzők is hangsúlyozzák, hogy nincs olyan egészségügyi eljárás, amely minden embernél működne, így – amennyiben gondolhatunk az edzésre egészségügyi eljárásként – valószínűleg az edzés sem jön be az emberek száz százalékánál.