Mérhető a macskák IQ-ja?

Egy amerikai diák megalkotta az eddigi leghasználhatóbb macskaintelligencia tesztet.

Egy oregoni nyolcadik osztályos diák tudományos projektbe kezdett, és elkészítette az emberi intelligencia teszt macskásított változatát.

Az intelligenciahányados egyfajta viszonyító szám, amelynek segítségével kimutatható, hogy egy személy pillanatnyi értelmi képessége az azonos életkorú korcsoport teljesítményéhez milyen szintű. Ha az embernél ezt tudják mérni, akkor az állatoknál, miért ne lehetne?

Az állati intelligencia mérésekkel külön foglalkoznak a tudósok, mert míg az emberi intelligencia mérhető egy tesztlappal, addig a négylábúaknak alternatív megoldásokat kell kidolgozni.

A macska intelligancia teszten a lámpa le és felkapcsolgatásával lehet meghatározni az állat kíváncsiságának mértékét, hogyan érzékeli az ok-okozati összefüggéseket, valamint mennyire fejlett a hosszútávú memóriája. A kurzorkövetés méri mennyi ideig képes az állat koncentrálni egy adott problémára, milyen szinten működik a rövid távú memóriája.

Egy bújócskás játék szintén a cica memóriájának fejlettségét hívatott megállapítani. A macskák problémamegoldása úgy vizsgálható, hogy kedvenc ételüket vagy játékukat eldugják, letakarják a közelükben.

A macskák kognitív fejlődése az életkortól is függ. A puhatalpúak másfél-két éves korukra érik el mentális kapacitásuk csúcsát.

A macska intelligencia tesztet magunk is kipróbálhatjuk kedvencünkön, ha jól tudunk angolul. A vizsgálati utasítások és a válaszolóűrlap kitölthető és letölthető catIQtest.org oldalról.