Harry Potter és az orvostudomány?

J. K. Rowling története inspirálta azt az ausztrál vegyészmérnököt, aki gyorstesztet talált fel a vércsoport megállapításához.
Kapcsolódó cikkek

A feltaláló Vej Sen, a Monash Egyetem munkatársa szerint a teszt természeti katasztrófák idején vagy háborús területeken különösen nagy segítségül szolgálhat.

A vegyészmérnök kollégáival egy mindössze tíz négyzetcentiméteres papírt hozott létre, amelybe a négy vércsoport (A, B, AB és 0) antitestjeit integrálták – egy, a papírra kent vércsepp az egyik oldallal reakcióba lép és láthatóvá válik a vércsoport. A papírral ráadásul az RH-faktor is megállapítható, a vércsoporton kívül ez a változó szükséges annak megállapításához, pontosan milyen vérre van szüksége egy esetleg transzfúziót igénylő páciensnek.

Sen elmondása szerint az ötlet akkor született meg, amikor látta a Harry Potter és a Titkok Kamrája című filmet. Ebben a varázslótanonc feltesz egy kérdést Tom Riddle naplójának és egy varázslat segítségével írásos választ kap. “Akkor jutott eszembe az ötlet, hogy miért is ne lehetne egy vérteszt is ennyire könnyű?