Budapesti konferencia amerikai indiánokról

Az észak-amerikai (Kanada, Egyesült Államok és Mexikó) őslakosok világával foglalkozik a március 8-a és 10-e között tartandó konferencia a Károli Gáspár Református Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karain Budapesten.
Kapcsolódó cikkek

Az angol, francia és spanyol nyelven zajló tudományos ülés előadói foglalkoznak egyebek mellett az emberi jogok és joguralom, a demokrácia, a társadalmi és kulturális sokszínűség, a környezetvédelem és gazdasági fejlődés, a művészi ábrázolás és interpretáció, a vallás, a tudomány és a tudományos fejlődés témaköreivel.

Az előadók között a felsőoktatás különböző humán és reál területein dolgozó kanadai, egyesült államokbeli, mexikói, közép- és kelet-európai, oroszországi, indiai és dél-koreai szakemberek, továbbá számos egyetem diákjai mellett civilszervezetek képviselői is felszólalnak. A konferencia válogatott előadásaiból kiadvány készül.

A programok között felolvasás, élő indián zene, kiállítások, módszertani műhelymunka és dokumentumfilm-vetítés is szerepel, az emberi jogokról és társadalmi perspektívákról kerekasztal-beszélgetést rendeznek.

A nemzeti és őslakos kisebbségek kérdése a világ minden táján aktuális és kutatott kérdéskör. Ez Közép- és Kelet-Európára is igaz, ahol kiváló kanadisztikai és amerikanisztikai kutatóműhelyek működnek, amelyek többek közt ezt a témát is kutatják. A konferencia célja az ilyen tárgyú hazai kutatások élénkítése és a nemzetközi tudományos együttműködés erősítése.