Agyunkban egy külön óra ketyeg

Az óraátállítás miatt felvetődhet az emberben a kérdés, hogy a nyári vagy téli időszámítás jobb számunkra, vagy létezik ezeken túl egy sokkal természetesebb idő is.
Kapcsolódó cikkek

Nem csalás, ha úgy érezzük egy belső suggalatra meg tudjuk saccolni, mennyi az idő. A szervezetünkben ketyegő belső óra alapján ugyanis valóban meg tudjuk határozni mikor, melyik napszakban járunk, mikor van nappal és éjszaka.

Ez a belső óra hatással van anyagcserénkre, testhőmérsékletünkre és hormontermelésünkre. Nagy szerepet játszik ennek az órának a működésében a nappal látható fény, amely szinkronizálja az ember belső ritmusát a külső napszak változásához.

Cirkidián ritmus, így nevezik ezt a belső napi órát tudományos szaknyelven. A cirkidián ritmust külső stimulusok irányítják. Amikor egy hosszú utazást teszünk egyik időzónából a másikba – jetlag -, vagy pedig a nyári időszámítást átváltjuk télire úgy érezzük, felborul ez a rendszer.

 

A LEGELSŐ FÖLDI LÉNYEK ÖRÖKSÉGE

A cirkidián ritmusnak létezik egy külső hatásoktól független változata, ezt nevezik endogén cirkidián ritmusnak. Az 1700-as években élt francia tudós, Jean-Jacques d’Ortous de Mairan írta le először.

A belső cirkidián ritmust először mimózákon tanulmányozták, és kiderült, hogy e növények endogén napi időciklusa nem 24 óra, ahogy a Föld forgásából következne, hanem 22-23 óra körül mozog.

Az emberi endogén belső ritmust akkor tudnánk teljesen függetleníteni mindentől, ha egy a napfénytől teljesen zárt szobába vagy terembe kerülnénk.

Ennek a belső – elfeledett – időnek a megtalálása azért is izgalmas, mert cirkadián ritmusok tudomásunk szerint a legősibb sejtekben alakultak ki. Már a legegyszerűbb és legősibb élőlényeknek a prokarióta cianobaktériumokban is ketyegett a belső óra, tehát az élet egyik legősibb örökségéről van szó.

 

ÖNKÉNTES FOGSÁGGAL KERESTÉK BELSŐ ÓRÁNKAT

A tudósok, hogy rátaláljanak erre az alapvető időérzékre az emberekben is több kísérletet végeztek önkéntesek izolálásával.

Természetesen ilyenkor nemcsak a nappali, látható fényt zárták el a kísérleti alanyoktól, hanem a mindennapi zajokat, a közlekedés hangjait, a repülőgépek zaját, mindent amiből következtethetni lehet a napszakok idejére.

A legelső elszigetelő vizsgálatokat barlangokban végezték és az alvási szokásokat mérték. A barlangok sötétsége, a falak vastagsága és a hely elszigeteltsége megfelelő terepet biztosított a civilizációtól és a mindennapi mechanikus ritmus, időtájékozódás tökéletes kizárásához.

Az első kísérletek már biztos eredményeket hoztak: létezik az agyunkban egy belső endogén óra, mely a bioritmust vezérli. Az is kiderült, ez a belső óra nem egészen pontos: minden nap pár percet nyerünk, és ez a nyereség hosszabb távon eltolódik. Először azt gyanították a belső ciklusunk hosszabb, mint egy egész földi nap: 24,2 és 25,5 óra között mozog.

A modern, igen kontrollált körülmények között végzett kísérletek pontosították ezt az időt 24 óra 11 perc ± 16 percre. A cirkidián óra minden nap hozzáigazítódik a föld 24 órás forgási periódusához. Ha teljesen függetlenül élnénk a napfénytől, a civilizációtól 45 nap elteltével egy egész napot veszítenénk.

 

MIÉRT KÁROS A SOK ÉJSZAKAI MŰSZAK?

Ne hagyjuk, hogy összezavarodjon cirkidián ritmusunk, ugyanis gyakori zavaraitól károsodhat egészségünk! Egy óraátállítás ugyan meg sem kottyan neki, de a sűrű jetlag, vagy a sok éjszakai műszak felboríthatja belső óránkat.

A cirkidián ritmuszavarnak köze van a bipoláris és alvászavarokhoz,  továbbá egészségkárosító hatással lehet az agyon kívül más szervekre is, különösen szív- és érrendszeri megbetegedések kifejlődése vagy súlyosbodása formájában.

Már az űrhajósoknál is megfigyelték a megváltozott körülmények káros hatásait, így az 1990-es évektől a karanténba vonult asztronautákat meghatározott időpontokban és ideig erős fényhatásnak kitéve igyekeztek a kilövéshez, illetve az űrhajón végzett tevékenységekhez optimalizálni cirkadián ritmusukat.

Az újabb űrhajók világításának tervezésénél is figyelembe veszik a cirkadián ritmust, a földi nappal-éjszaka ciklust imitáló rendszereket építve be, ami jó hatással van az űrhajósok állapotára.