Megtalálták egy maja királynő sírját

Maja uralkodónő végső nyughelyét fedezték fel Guatemalában, a kétezer éves temetkezést egy későbbi, "mindössze" 1300 éves sír alatt tárták fel.
Kapcsolódó cikkek

A krakkói Jagelló Egyetem régészei Petén tartomány északkeleti részén folytatnak ásatásokat, ahol Nakum ősi maja várost és környékét tárják fel. – olvasható a National Geographic hírei között.

Az 1300 éves sírban nyugvó halott a rágcsálóknak esett áldozatul. A gazdag sírmellékletből ítélve vezető pozíciót tölthetett be közösségében: túlvilági útjára jáde nyakéket adtak az elhunytra, amelyek a maják hite szerint a torkot védelmezték, de a sírban gyöngyöket, valamint díszes tőrt is találtak. Vélhetően egy nőről lehetett szó, erről tanúskodik egy parányi gyűrű, amely a sírban került elő.

Az alsó sírban nyugvó csontváz egy maja uralkodónőé lehetett, akinek fejét rejtélyes módon két cserépedény közé helyezték.

“Úgy véljük, hogy egyfajta mauzóleumot tárhattunk fel, ahová 400 éven át temetkeztek az uralkodócsalád tagjai” – vélekedett Wieslaw Koszkul ásatásvezető régész.

NAKUM

Nakum városát Maurice de Perigny francia régész fedezte fel 1905-ben. A város a Kr.u. 8-10. században élte virágkorát, a régészeti helyszín északi és déli szektorra osztható fel.

Az északi városrész kevéssé feltárt, noha sok monumentális épület romjai találhatók a szektorban.

A déli nagyobb kiterjedésű, itt található a fellegvár, valamint a 44 szobás “palota”, a központi tér körül emelt templomokat észak felé “mutató” háromszög alakzatba “rendezték” hajdani építőik.