Aprónak számít a galaxisunk

A mellékelt ábrán a Tejútrendszer a bal oldalon éppen látható kis pötty.
Kapcsolódó cikkek

Azt eddig is tudtuk, hogy az univerzum emberi ésszel felfoghatatlanul hatalmas, úgyhogy lépjünk vissza pár lépcsőfokot, hátha azt már be tudjuk fogadni. Nézzük a galaxisokat, kezdjük rögtön a miénkkel.

A Tejút a maga 400 milliárd csillagával (ebből egy a mi Napunk, ugye) elég nagynak tűnhet első blikkre, azonban elég csak összevetni legközelebbi szomszédjával, az Androméda galaxissal, ami rögtön kétszer akkora – durván 200,000 fényév széles, és mondhatni egy köpésre van csak tőlünk.

Az Androméda is eltörpül azonban a Szűz konstellációban található IC 1011 névre keresztelt galaxis mellett, ami a maga hatmillió fényéves átmérőjével nagyjából 60-szor nagyobb, mint a Tejút – ezzel pedig a legnagyobb galaxis, amit valaha felfedeztünk.

Csak az érzékeltetés kedvéért jegyezzük meg, hogy becslések szerint az IC 1011-ben durván 100 billió (ezer milliárd) csillag található – nagyjából ennyi sejt építi fel az emberi testet is. A kutatók úgy gondolják, a galaxis középpontjában egy hatalmas fekete lyuk található, és a legutóbbi mérések szerint a középső rétege többféle, a szén alapú életformákra veszélyes sugárzást bocsát ki magából.

Azaz hatalmas, feltehetően kietlen, és olyan messze van tőlünk, hogy a fénye 349,5 millió év alatt ér el a Földre. Aki ezek után sem érzi magát reménytelenül aprónak, annak videós prezentációval is készültünk.