Ezer évig élnek a jövő emberei?

Egy cambridge-i hosszú szakállú orvosbiológus azt állítja, a következő két évtizedben ezer évig élő emberek születnek majd.

Aubrey de Grey brit gerontológus és orvosbiológus meglepő elméletével sokkolta a tudományos közvéleményt. A jövő generációja szerinte akár ezeresztendős is lehet. Kutatásai alapján az az ember, aki a 150. születésnapját megéri, már most köztünk jár.

Tudományos-fantasztikus regénybe illő állításai szerint már a következő évtizedben születik meg az első ember, aki ezer évig fog élni.

A tudós arra alapozza elméletét, hogy az emberi szervezet orvosi ellenőrzése, karbantartása és az öregedési folyamatok genetikai feltárása, leállítása, az őssejtterápia fejlődése és az immunrendszer stimulálása olyan jó karban tartja majd az emberi testeket, hogy azok matuzsálemi életkorban fognak csak meghalni.

A valaha élt hivatalosan dokumentált legidősebb ember, Jeanne Calment 122 évet élt, és Japánban már 2010-ben 44 ezer fő volt a száz éven felettiek száma.

A világban keringenek mítoszok, melyek szerint már léteztek/léteznek 130 éves életkor betöltött emberek. Egyikük az indiai Habib Miyan, aki 2008-ban hunyt el. Egy grúz nő, Antisa Khivichava szintén azt állítja, hogy már 130 esztendős. De Grey kutatásai alapján 2030-ra több mint egymillió százéves fog élni a földön.

A tudományos közélet azonban nem hiszi el feltétel nélkül, hogy a jövőben az öregek kora következne, hiába tűnik lelkesítőnek. Aubrey de Grey elméleteit kilenc vezető tudós áltudománynak nevezte, és elutasította munkáját.