Feltárják a bulgáriai “Machu Picchut”

Feltárják a bulgáriai "Machu Picchut", az ókori Trákia egyik leghatalmasabb törzsének, az odrüsz uralkodóinak erődített rezidenciáját.
Kapcsolódó cikkek

Az Odrüsz Királyság a trák törzsek szövetsége volt, amely a Kr.e. V. és III. század között virágzott. A Szredna Gora-hegységben, 1200 méterrel a tengerszint fölött, Hisszar üdülőváros közelében lévő épületkomplexumot tavaly nyáron fedezték fel a bolgár Nemzeti Történeti Múzeum régészei.

Az odrüsz királyok rezidenciája a Kr.e. V-IV. században, II. Térész (Kr.e. 351-342) uralkodása alatt épült. Az épületkomplexum négyhektáros területet foglal el, közelében, Sztaroszel falu mellett találták meg a trák uralkodók legjelentősebb temetkezéseit. Az archeológusok a bolgár Machu Picchunak nevezik az erődítményt, a két ókori település szerkezetében megmutatkozó hasonlóságokra utalva.

“A régészek Ivan Hrisztovval az élen egyedülálló lehetőséghez jutnak, tanulmányozhatják a trák uralkodók rezidenciáját, királyaik egyetlen eddig ismert palotáját” – hangsúlyozta Bozsidar Dimitrov múzeumigazgató, aki szerint az épületkomplexum a trák hagyományok és a görög építészet ötvöződéséről tanúskodik.

A tavalyi ásatások során feltártak a citadella tornyai közül kettőt, ahogy megtalálták II. Amadokosz (Kr. e. 359-351) és II. Terész (Kr. e. 351-342) palotáját is. Utóbbi volt az utolsó trák király, aki megütközött II. Philipposz (Kr. e. 355- 336) makedón királlyal.

“II. Fülöp nagy valószínűséggel megfordult az erődítményben. Róla írja Démoszthenész, hogy a makedón uralkodó Kr. e. 342 telétől kezdve tizenegy rémséges hónapot töltött itt, a hegyeket benépesítő trákokkal viaskodva” – hangsúlyozta Ivan Hrisztov.

A régészek feltételezése szerint a trák uralkodók kincstárát is itt őrizhették, az aranyat azonban II. Fülöp makedón király elrabolta.