Csernobil ma [videó]

25 évvel a végzetes tragédia után állatok és növények foglalták vissza a zónát. A ropogó Geiger-számláló és az emberi hulladék ugyanakkor arra figyelmeztet: az atomkatasztrófák hatásai még ma is kiszámíthatatlanok
Kapcsolódó cikkek

A csernobili atomkatasztrófa 1986. április 26-án történt az ukrajnai Pripjaty és Csernobil városok melletti atomerőműben. Ez az eset volt az atomenergia felhasználása történetének legsúlyosabb katasztrófája.

A védőépületek hiánya miatt radioaktív hulladék hullott a Szovjetunió nyugati részére, valamint Európa más részeire és az Egyesült Államok keleti részére.

A mai Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország területén hatalmas területek szennyeződtek, kb. 200 000 embert kellett kitelepíteni. A radioaktív hulladék kb. 60%-a Fehéroroszországban gyűlt fel.

A Csernobilt ért katasztrófa után úgy gondolták, hogy a területen többgenerációnyi időre megszűnik az élet, de szűk negyedszázaddal később a reaktortól négy kilométerre, Pripjaty szellemvárosában az aszfalt repedéseiből gyomnövények és fák törnek az ég felé.

A lengyel Arkadiusz Podniesinski fejkamerával készült filmjén mutatja be, milyen a mai élet a zónában:

Chernobyl exploration [ENG version] from Arkadiusz Podniesinski on Vimeo.

Talán sohasem tudjuk meg pontosan mi történt huszonöt évvel ezelőtt Csernobilban. Az atomerőmű robbanásában ketten vesztették életüket. Halálos dózisú sugárzás érte a tűzoltókat és az atomerőművi dolgozókat. Közülük 28-an haltam meg rövid idő alatt.

Egy emberrel szívroham végzett, négyen helikopter balesetben vesztették meg életüket. 2004-ig bizonyíthatóan 14-en haltak meg a Csernobilban szerzett sugárbetegség következtében. A sugárzás azonban 4-5 ezer ember rákos megbetegedésében és halálában játszhatott szerepet.

Aki további képekre kiváncsi a témával kapcsolatban, annak ajánljuk Balogh Zoltán izgalmas fotóriportját a HVG.hu-ról.

AJÁNLOTT LINKEK:

Atomkatasztrófa – 25 éve történt a csernobili robbanás (Hír24)
300 évig tarthat Csernobil hatása (Hír24)
Csernobilt visszafoglalta a természet
(HVG)
Legendák a csernobili tragédiával kapcsolatban
(HVG)