Nem hat már az antibiotikum

Egy évtized alatt a tízszeresére nőtt az antibiotikumokkal szemben rezisztens sztafilokokkusz-fertőzéssel kórházba került gyerekek száma az Egyesült Államokban.
Kapcsolódó cikkek

A Pediatrics című szakfolyóiratban ismertetett vizsgálat szerint 1999 és 2008 között az ezer kórházi felvételre eső MRSA-esetek száma kettőről 21-re nőtt. A fertőzések többségét nem a kórházban, hanem közösségükben kapták a gyerekek.

A tanulmány a meticillinnek ellenálló Staphylococcus aureus (MRSA) fertőzésekre terjedt ki. Ez a baktérium általában kórházakban és gondozóotthonokban fordul elő, ám az utóbbi években egyre gyakrabban okoz fertőzést más helyszíneken is. A legfrissebb bizonyítékok pedig arra utalnak, hogy miközben a kórházakban csökken az MRSA-val összefüggő esetek száma, addig a közösségekben egyre gyakoribbá válik.

Mint Jason Newland kutatásvezető, a Missouri Egyetem (Kansas City) munkatársa elmondta, most közzétett tanulmányuk 25 amerikai kórház bevonásával készült, ám a fertőzések számának ugrásszerű növekedése vélhetően az egész országra érvényes. A 10 éves periódus alatt a vizsgált kórházakban csaknem 30 ezer gyereket kezeltek MRSA-fertőzéssel, közülük 374-en meghaltak. Newland szerint az Egyesült Államokban évente több mint 18 ezer gyerekhalálért lehet felelős az MRSA-fertőzés.

Az MRSA-fertőzés gyakran a bőrön megjelenő egyszerű pattanással vagy keléssel kezdődik, majd átterjedhet a test más részeire, beleértve a csontokat és a tüdőt is.

A tanulmány véletlenszerű egybeesést talált a klindamicin hatóanyagú antibiotikumok gyakoribb alkalmazásával, amit a szakember aggodalmat keltőnek tart, mert azt mutatja, hogy az ország egyes területein az MRSA már ellenállóvá vált vele szemben.

A még újabb, antibiotikumoknak ellenálló MRSA-törzsek felbukkanását segíti az antibiotikumok túlzott használata, akár embereknél, akár állatoknál. Egy hathónapos holland kislánynál 2004-ben olyan új MRSA-törzset azonosítottak, amelyről feltételezik, hogy szülei sertéstelepén alakult ki az antibiotikummal gyakran kezelt állatokban.

Címkék: baktérium