A klímaváltozás megöli a gyíkokat

A gyíkfajok az átlagnál jóval érzékenyebbek a klímaváltozásra, 2080-ra akár a 20%-uk is kipusztulhat.

Egy világméretű kutatás keretében vizsgálták a klímaváltozás hatásait a gyíkpopulációra, az eredmények pedig azt mutatják, hogy ezek a fajok nagyon érzékényen reagálnak az időjárás tartós változására.

Mexikóban például már 12 százaléka eltűnt a gyíkoknak a Föld színéről és ez állítólag csak a kezdet, ugyanis a kutatók következtetése szerint a gyíkok már elérték a “kihalási szintet”, azaz innentől kezdve felgyorsulhat a kipusztulásuk üteme.

A magyarázat a jelenségre tulajdonképpen egyszerű. Ahogy melegszik az idő, a hideg vérű állatoknak egyre több időt kell pihenéssel tölteniük, hogy ne hevüljenek túl. A jelenségnek kettős következménye van: egyrészt a síkságon élő gyíkfajok egyre magasabbra költöznek, kiszorítva hegyi társaikat az ökoszisztémából, másrészt a kötelező szieszta egy idő után az étkezés rovására megy, azaz, ha az egyed pihen és így nem hevül túl, akkor viszont éhenhal.

Az eredményeket közlő tudósok azt is elmondták, hogy szükség lesz követővizsgálatokra is, igazolandó a feltételezést, mert a gyíkpopuláció amúgy is hajlamos komoly ingadozást mutatni egyedszámban.

Címkék: kipusztulásgyík