“Újradrótóznák” a sérült katonák agyát

A DARPA olyan kutatásokat finanszíroz, amelyek végeredménye az agy sérüléseinek hatékony kezelése lehet.
Kapcsolódó cikkek

A 10 professzor részvételével zajló kutatások arra irányulnak, hogy az eddigieknél is jobban megértsék az agy működését és annak egy esetleges sérülése eseténe hatékony eszközöket biztosítsanak a rehabilitációhoz.

A DARPA, az amerikai hadsereg ügynöksége 14,9 millió dollárral támogatja a programot, amely a sérült katonákon is segíthet.

Az elmúlt években a kutatók jelentős előrehaladást értek el az agy működésének megértésében, amely az orvostudomány egyik olyan nagy fejezete, ahol több a homály, mint az ismeret. Mára eljutottunk odáig, hogy hamarosan egyre több ember használhat például idegi vezérlésű protéziseket, amelyekkel jobb életminőség érhető el.

Arra azonban a kutatók még nem képesek, hogy az agy elektromos jeleit ki-, vagy bekapcsolják. A kutatások arra irányulnak, hogy fényimpulzusok segítségével (azaz optogenetikával) képesek legyenek akár egyetlen idegsejtet is stimulálni, valamint arra, hogy megértsék, miként kapcsolódnak össze az egyes agyi területek. Amennyiben sikerrel járnak a kutatók, a jövőben képesek lehetnek a sérült idegpályákat optogenetikai eszközökkel áthidalni, amelynek eredményeként az agyi sérülést szenvedett embereknek esélye lesz egy teljes életre.

Címkék: kutatásagy