Újabb négy asztronauta rekedt a világűrben

Egy veszélyes hurrikán gátolja őket a hazatérésben.

Újabb asztronauták rekedtek az űrben, ezúttal nem technikai probléma, hanem egy veszélyes hurrikán miatt – írja a Space.com. A NASA és a SpaceX eredetileg úgy tervezte, hogy október 7-én hozzák haza a Crew-8 küldetés négy űrhajósát, de a trópusi vihar miatt tovább kell a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) maradniuk.

A négyfős legénység, Matthew Dominick, Michael Barratt, Jeanette Epps és Alekszander Grebenykin még március elején indult el az ISS-re. Megbízásuk október elejééig tartott volna, a váltásukat hordozó űrkapszula szeptember 29-én meg is érkezett az űrállomásra. Az űrhajósok ennek ellenére mégsem indulhattak útnak, hiszen Floridában kellene landolniuk, amelyet éppen egy életveszélyes erejű hurrikán fenyeget.

A NASA elmondása szerint a Crew-8 csapata a természeti csapás miatt legkorábban október 13-án térhet majd haza, vagyis legjobb is esetben is csaknem egy héttel kell tovább a Földön kívül maradniuk.

A Milton hurrikán nemcsak a Crew-8 hazatérését késlelteti, a NASA az Europa Clipper űrszonda felbocsátását is elnapolta, amíg a vihar el nem vonul.

Kapcsolódó
Mit csinálnak egész nap az űrben rekedt asztronauták?
Eredetileg egy hétre mentek az űrbe, a NASA azonban most bejelentette, hogy csak 2025 februárjában térnek vissza a Földre a Starliner űrhajó asztronautái. A Nemzetközi Űrállomás azonban nem szálloda, az ott tartózkodóknak számos nehéz feladatot kell naponta elvégezniük. Mutatjuk, miből áll az űrhajósok munkája.