A világ legnagyobb beltéri síközpontja nyílt meg Kínában

A 90 ezer négyzetméteres központ a Guinness-rekordok könyve szerint is csúcsdöntő lett.

Világ legnagyobb beltéri síközpontja nyílt meg Kínában – írja az AFP. A sanghaji létesítmény szeptember 6-án vált látogathatóvá.

A 90 ezer négyzetméteres központ a Guinness-rekordok könyve szerint is csúcsdöntő lett, a korábbi rekorder egyébként szintén egy Kínában található beltéri síterep volt.

Miközben az üdülőhely belsejében jóval fagypont alatti hőmérsékletben hűsölhetnek a vendégek, addig az ország éppen a valaha feljegyzett legforróbb augusztusán van túl. A hőség pedig a szeptember beköszöntével sem enyhült: a megnyitó ünnepség helyszínén már reggel 9-kor 30 Celsius-fokot mértek.

A központ látogatói tehát rövidnadrágot és napszemüveget cserélhettek téli overálra és síszemüvegre a belépéskor.

Az idei év egyébként az egész világon rendkívül meleg volt, a szakértők szerint könnyen lehet, hogy 2023-at is felülmúlja, amelyet jelenleg a valaha mért legmelegebb évként tartanak számon.

A klímaváltozás miatt egyre kevesebb a természetben a síelésre alkalmas hófedte hegyoldal, ezért kapnak egyre nagyobb teret a beltéri síterepek. A legtöbb üvegházhatású gázt kibocsátó Kínában a középosztály gyarapodásával, és a 2022-es pekingi téli olimpia hatására megnövekedett a havas sportok iránti érdeklődés, ezért az elmúlt években számos beltéri síparadicsom nyílt.

Ezeknek a létesítményeknek azonban óriási az energiaigényük, ami csak tovább fokozza a klímaváltozás hatásait, ezzel pedig veszélyezteti a természetes síterepeket. A sanghaji önkormányzat elismerte, hogy az ilyen projektek óhatatlanul nagy energiafogyasztással járnak, de hozzátették, a központ úgy épült meg, hogy a lehető legtöbb hasznosítsa és újrahasznosítsa az energiát.

Kapcsolódó
Az idei volt Magyarország legmelegebb tavasza
Utoljára csaknem 100 éve, 1934-ben mértek hasonló átlaghőmérsékletet.