Kiderült, mikor jelenhet meg az Android 15

A gyártó saját mobiljai rövid időn belül megkapják a frissítést.

Augusztus közepén a Google immáron hazánkba is elhozta legújabb csúcstelefonjait, a Pixel 9 szériát. A készülék bemutatóján azonban nem ejtettek szót arról, mikor érkezhet meg az Android 15 az okosmobilokra, ami furcsa, mert szinte minden évben saját készülékeikkel debütál az új operációs rendszer, írja a 9to5Google.

Erre azonban szeptember elején végre sor került, és a Google közlése szerint a rendszer mostantól elérhető az Android Open Source Projectben. Ennek köszönhetően a mobilgyártók képesek lesznek a saját készülékeikhez formálni az operációs rendszert. Az Android 15 a techcég szerint néhány héten belül elérhetővé válik majd néhány Pixel-modellen – köztük a legújabb, Pixel 9-sorozat tagjain is.

A többi androidos gyártó, mint a Samsung, a Honor, az iQOO, a Lenovo, a Motorola, a Nothing, a OnePlus, az Oppo, a Realme, a Sharp, a Sony, a Tecno, a Vivo és a Xiaomi egyes eszközeire a következő hónapokban érkezhet meg a szoftver.

Az Android 15 számos újdonságot hoz majd, ám ezek közül is kiemelkedik az adaptív időkorlát nevű funkció, ami az adathasználat csökkentése mellett hosszabb akkumulátor élettartamot jelenthet. Hasznos újítás lesz továbbá a zenemegosztási lehetőség, melynek eredményeként több Bluetooth-os fülhallgatón is hallgathatjuk majd egyszerre ugyanazt a zenét.

És persze nem utolsók a sorban a biztonsági fejlesztések sem. Ilyen például a Theft Detection Lock (magyarul lopásérzékelő zár), amelynek célja, hogy lopás esetén teljesen lezárja a telefont és az azon lévő adatokat is hozzáférhetetlenné tegye. Ez automatikusan érzékeli a lopást, ha pedig mégsem, akkor ott lesz a Remote Lock (vagyis a távoli lezárás) funkció, amelynek segítségével bármilyen másik eszközről el lehet végezni a zárolást. Újdonságok tehát szép számmal érkeznek majd.