Lefotózták a rejtélyes kínai űrrepülőt

A kínai tisztviselők továbbra sem ismerték el az eszköz létezését.

2020 óta már két küldetést teljesített Kína legénység nélküli űrrepülőgépe, a Senlung, melyek közül az előző több mint 250 napig tartott. 2023 decemberében aztán ismét útnak indították a titokzatos kínai űrrepülőt, amiről nagyjából annyit tudni, hogy időnként kibocsát magából valamit.

Legutóbb ez májusban történt meg, a pályára állított eszközről pedig csak tippek vannak, mi lehet. Jonathan McDowell asztrofizikus úgy véli, az objektum egy szubműhold vagy valamilyen berendezés lehet, amelytől leszállás előtt válik meg az űrrepülő – ez történt az első misszió vége felé is.

A kínai tisztviselők mindeközben az űrrepülő létezését sem ismerik el.

Nemrég, július 30-án azonban egy amatőr csillagásznak, Felix Schöfbänkernek Felső-Ausztriában sikerült képeket készítenie az ország felett elhaladó űreszközről, írja az Independent.

A felvételek alapján úgy tűnik, a Senlung napelemek segítségével juthat energiához, amit a csillagász úgy kommentált: elképzelhető, hogy antennákat, vagy valamilyen más berendezéseket sikerült lencsevégre kapnia.

A felvételek alapján egyébként a szerkezet 350 km-es magasságban kering a Föld felett, ami alacsonyabb az eddigi pályájához képest. A 9,1 méter hosszú eszköz a hírek szerint hamarosan visszatérhet a Földre. A szerkezetet az amerikai űrhaderő is folyamatosan figyeli, teszi hozzá a hvg.

Kapcsolódó
Űrháborúk kora várhat az emberiségre
A szemünk láttára bontakozott ki az új űrverseny, ezúttal azonban az Egyesült Államok ellenfele nem a Szovjetunió vagy Oroszország, hanem Kína.