Hasznos újítást kapott a Google Wallet

Mostantól bármilyen QR- vagy vonalkód behelyezhető a mobiltárcába.

Hasznos újítással bővült a Google Wallet, az androidos telefonok mobiltárcája, hiszen immár bármilyen vonal- és QR-kódból digitális kártya hozható létre az appon belül.

A Wallet eredeti funkciója szerint arra szolgált, hogy felvehetők legyenek benne a bankkártyáink, amikkel ezt követően mobilos érintéssel is fizethetünk (illetve megjelennek a Google Pay opciók között), de a Google az évek során fokozatosan kibővítette a mobiltárca lehetőségeit. Mostanra hozzáadhatók légitársaságok beszállókártyái, rengeteg külföldi bérlet (magyar rendszer nem támogatott), hűségkártyák (IKEA, Rossmann, Tesco, Lidl stb.), sőt akár ajándékutalványok is.

Ennek előnye, hogy a bedigitalizált kártyák ott vannak a telefonunkban, ami – szinte – mindig nálunk van, így a kassznál vagy a beszálló kapunál nem kell a táskában, a pénztárcában kutatni, csak megnyitni az applikációt és felmutatni azt az elmentett digitális azonosítót, amire éppen szükségünk van az adott helyzetben.

Mostanáig viszont korlát volt, hogy ezzel a lehetőséggel csak akkor élhettünk, ha a szolgáltatás alapból benne volt a Wallet rendszerében, vagy (például beszállókártyák esetében) elérhető volt a hozzáadás lehetősége. Egy IKEA Family kártya esetében tehát úgy néz ki a történet, hogy a Hozzáadás a Wallethez / Hűségkártya opción belül az elérhető elemek listájában megtalálható az IKEA Magyarország opció, és az egyedi vonalkódunk beolvasásával létrehozható a digitális kártya.

Mostantól viszont ez a művelet már nem csak akkor végezhető el, ha a Wallet ismeri az általunk használt szolgáltatást, hiszen a Hozzáadás a Wallethez menüpontnál megjelent a Fotó opció, amivel bármilyen QR- vagy vonalkódot kártyaként menthető el az appban, hogy aztán könnyedén prezentálható legyen, ha éppen szükség van rá.

24.hu – A Hozzáadás a Wallethez menüpont legalján található az új Fotó opció.

Ha például olyan edzőterembe járunk, ahová mindig ugyanazon QR- vagy vonalkód leolvasásával tudunk bejutni, akkor ez immár digitalizálható a Walleten belül, és a belépés megoldható a telefonunk képernyőjén megjelenő, digitalizált kód beolvasásával.

A művelet amúgy roppant egyszerű: a Fotó opciót kiválasztva mobiltárca kamerájával le kell fotózni a QR- vagy vonalkódot, és amennyiben a rendszer felismeri a formátumot (hogy az a képernyőn megjelenítve is leolvasható legyen), úgy nevet és leírást hozzáadva a kép elmenthető digitális kártyaként. Gyors tesztünk során egy Pest Vármegyebérletet a rendszer ugyan sokadik próbálkozásra sem akart beolvasni, ugyanakkor a Líra törzsvásárlói kártyát elsőre sikerült felvennünk a Walletbe.

És ha már újdonságok, nemrég a Google Térkép is kapott egy jópofa új funkciót.

Kapcsolódó
Videón a Google új Pixel telefonja, ami itthon is kapható lesz
Kis ízelítő, mint nyújta majd a Pixel 9 Pro és a Pixel 9 Pro Fold.