Hasznos újításokat kap a Facebook, de Európának várnia kell

Az USA-ban már elérhetők az újdonságok, Európa azonban egyelőre nem kapja meg azokat.

A Facebookot, az Instagramot és a WhatsAppot is tulajdonló Meta bejelentette, hogy kiadja eddigi legfejlettebb, Llama 3.1 405B nevű modelljét – írja a TechCrunch.

A 405 milliárd paraméteres nyelvi modell nyílt forráskódú, tehát bárki számára elérhető, ahol a funkciók támogatottak. A nagyjából 750 milliárd szón betanított LLM nem multimodális, mint a legfejlettebb programok, így csupán szöveges fájlok, például PDF-ek és táblázatok értelmezésére képes.

A cég ugyanakkor jelezte, hogy a képeket, videókat, beszédeket felismerő és generálni képes modellektől sincsenek már messze.

A Meta szerint a Llama 3.1 405B felveszi a kesztyűt a ChatGPT mögött álló GPT-4-gyel, továbbá „vegyes eredményeket” ért el a GPT-4o-val és a Claude 3.5 Sonnettel szemben, ami azt jelzi, egyes aspektusokban ezeket is túlszárnyalhatja. A fejlesztés az Egyesült Államokban már elérhető a Facebook, az Instagram, a Messenger chatbotjaiban.

A Meta emellett bemutatta az Imagine Yourself elnevezésű, chatfelületekbe integrált képgeneráló szoftverét is, ami megszokott módon, pár szó megadásával képes számunkra szinte bármilyen fotót elkészíteni. Ám mivel a Meta felfüggesztette a felhasználók adatainak feldolgozását az MI képzéséhez, az EU-ban nem elérhetők az új funkciók.

Kapcsolódó
Fontos döntést hozott a Facebook, fellélegezhetnek az európai felhasználók
Június végétől minden EU-s felhasználói adatot a nyelvi modellje képzésére használt volna a Facebook, ám az utolsó pillanatban meghátrált.