Földi lézerrel pusztítanák el az űrszemetet

Egyre nagyobb problémát jelent az űrszemét, egy japán cég pedig meglepő megoldással állt elő.

Egyre nagyobb problémát jelent az űrszemét, az alacsony Föld körüli pályán keringő műholdak száma pedig a következő években várhatóan drámaian meg fog ugrani. Emiatt egyre érdekesebb megoldásokkal rukkolnak elő a problémára: az Európai Űrügynökség (ESA) például négykarú robotműholdat küldene fel, egy japán startup viszont ennél is ambiciózusabb megoldással állt elő – írja az Interesting Engineering.

Az EX-Fusion, egy oszakai székhelyű startup földi lézerrendszer kifejlesztését tervezi, amellyel eltávolítanák az űrszemetet a Föld légköréből.

A projekt előkészítése egészen előrehaladott állapotban van: októberben szándéknyilatkozatot írt alá a cég az EOS Space Systems-szel, egy ausztrál céggel, amely űrszemét-felderítési technológiát fejleszt. Az EX-Fusion ezt követően bejelentette, hogy nagy teljesítményű lézerrendszert fog telepíteni a Canberra melletti EOS Space Observatory-ban.

A misszió kezdeti szakaszában a lézertechnológia kidolgozásán fognak dolgozni, mely során az a cél, hogy a 10 centiméternél kisebb űrszemetet elporlasszák. Amennyiben ez sikerül, a második fázisnak már a hulladék eltávolítása lesz a fő feladata. A cég tervei szerint a lézert szakaszosan, a törmelék haladásával ellentétes irányba lőnék ki, hogy lelassítsák azt.

A keringési sebesség csökkenésének hatására elméletileg a törmelék bejutna a Föld légkörébe, ahol szépen el is égne.

Az EOS Space ügyvezető alelnöke, James Bennett jelezte, bár sokan ettől tartanak, az űrszemét eltávolítására fejlesztett lézerek nem használhatók fegyverként. Az EX-Fusion diódapumpás szilárdtest-lézereket (DPSS) használ majd a céljai elérésére.