Űrszemét miatt szabtak ki büntetést

150 ezer dollárt kell fizetnie egy amerikai tévétársaságnak.

150 ezer dolláros (mintegy 55,3 millió forintos) bírságot szabott ki egy amerikai hatóság egy tévétársaságra, amiért nem tudott biztonságosan megszabadulni egyik műholdjától – írja az AFP. Ez az első alkalom, amikor űrszemetelés miatt büntetnek.

A Szövetségi Kommunikáció Bizottság (FCC) hétfőn, egy megállapodásban marasztalta el a Dish-t, amiért nem sikerült megfelelően lehoznia pályájáról a 2002 óta keringő EchoStar-7-et.

Az FCC az utóbbi időkben fokozta a műholdak szabályzásával kapcsolatos erőfeszítéseit, a mostani bírság történelmi jelentőségű.

Miután a geostacionárius pályán mozgó EchoStar-7 működése véget ért, az előre meghatározottnál alacsonyabb pályára irányította a Dish. Ebben a távolságban a műhold űrszemétként problémát okozhat. A cég 2012-ben ígéretet tett arra, hogy az űreszközt 300 kilométerrel a működési pálya fölé vezeti majd, a szerkezetnek azonban elfogyott az üzemanyaga, és csak 120 kilométert emelkedett.

„Ahogy a műholdműveletek egyre elterjedtebbek, az űrgazdaság pedig felgyorsul, biztosnak kell lennünk abban, hogy az üzemeltetők betartják kötelezettségvállalásaikat” – mondta Loyaan Egal, az FCC végrehajtási hivatalának vezetője. Mint hozzátette, a mostani eset áttörésnek tekinthető, és egyértelművé teszi, hogy az FCC erős végrehajtói felhatalmazással és képességgel bír az űrszemétre vonatkozó szabályok betartatásában.

Az FCC és a Dish közötti megállapodás értelmében a cég vállalja felelősségét, 150 ezer dollár büntetést fizet, emellett teljesíti a meghatározott tervet. Kedden ugyanakkor a vállalat közleményében azt írta, a hatóság nem tett konkrét megállapításokat azzal kapcsolatban, hogy az EchoStar-7 űrszemét-aggályokat jelentene.

A régi műholdak, rakéták és egyéb, használaton kívüli űreszközök, illetve azok maradványai egyre nagyobb problémát okoznak a Föld körül. Az űrszemetek a még működő szerkezeteknek ütközve komoly károkat idézhetnek elő, éppen ezért világszerte sok szakértő dolgozik azon, hogy orvosolják a problémát.