Meghackelték az orosz térfigyelő kamerákat, ukrán hazafias zenét játszottak

Az orosz és orosz megszállás alatt álló ukrán területek hangot is lejátszani képes kamerái hosszú ideig ukrán nemzeti zenétől voltak hangosak.
Kapcsolódó cikkek

Ismeretlen hackerek megbuherálták a hang lejátszására képes orosz, krím-félszigeti és donbászi térfigyelő kamerákat, és az ukrán függetlenség napja alkalmából ukrán nemzeti, hazafias zenét játszottak le rajtuk, legalább is ez terjed Twitteren, videókkal együtt.

A közösségi oldalon több olyan felvétel is megjelent, ahol látszólag orosz, vagy orosz megszállás alatt álló területek kameráit hackelték meg, persze ezek mindegyikének valóságtartalmát nehéz megállapítani. Mindenesetre az egyiket megosztotta az a Justin Peden, aki Intel Crab néven futó profiljával az egyik leghíresebb OSINT-twitterező jelenleg. Ez némiképp ad egy kis hitelt a videóknak.

Kapcsolódó
Fotelkémek ezreit nevelte ki az orosz-ukrán konfliktus
A nyílt forrású hírszerzés egyidős a háborúval, ám az orosz-ukrán konfliktus teljesen új szintre emelte: önszorgalomból dolgozó, vérprofi amatőrök derítik ki, mi igaz az orosz és ukrán oldal által is erősen befolyásolt narratívákból.

A nyílt forrású hírszerzés (OSINT) nagyjából egyidős a háborúval, ám az orosz-ukrán konfliktus teljesen új szintre emelte: önszorgalomból dolgozó, vérprofi amatőrök derítik ki, mi igaz az orosz és ukrán oldal által is erősen befolyásolt narratívákból. A Twitter-kémek ellenőrzik a fotók, videók és beszámolók valóságtartalmát, a munkájukat pedig már az ukrán hadsereg is felhasználja.