Ezek voltak a legnagyobb orosz álhírek a háború 100 napja alatt

Furcsábbnál furcsább dezinformációt terjesztettek az oroszok, ezeket sikerült biztosan megcáfolni.
Kapcsolódó cikkek

Az EUvsDisinfo, vagyis az Európai Külügyi Szolgálat East StratCom Task Force kiemelt projektje egyetlen képre gyűjtötte a legfontosabb orosz dezinformációkat a háború első 100 napjáról.

A  háború kitörésekor a legfontosabb dezinformáció az volt, hogy az ukrán neonácik népirtást folytatnak Ukrajnában (erre nincs bizonyíték), illetve az, hogy a nyugat támogatja mindezt. Az oroszok

azt is állították, hogy nem bántanak civileket a „speciális katonai műveletek” során.

Februárban és márciusban, mikor az orosz hadsereg Kijevet próbálta bevenni, a fő narratíva az volt, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió volt a háború kiváltó oka, amelyek náci államot hoztak létre Ukrajnában. Az oroszok azt állították, hogy Zelenszkij elnök elhagyta Kijevet, és hogy az ukránok emberi pajzsként használják a civileket a harcokban.

Márciusban, amikor az orosz hadsereg mészárlást rendezett Bucsában, Mariupolban és Iprinyben, azzal próbálták enyhíteni a helyzetet, hogy azt állították: Ukrajna csak megrendezte az egészet, és hamisak a képek és a videók, amelyeket a helyszínekről készítettek. Azt állították, hogy a Mariupolban lebombázott kórházban nácik állomásoztak, és a bucsai mészárlásról készült felvételekkel akarják elterelni az ukránok a figyelmet az országban működő biolaborokról. Később azt a narratívát is elindították, hogy ezekben a laborokban oroszok ellen kifejlesztett biofegyvereket készítettek, és ezeket a létesítményeket közvetlenül Joe Biden fia támogatta. Azt is állították, hogy Ukrajna áll a kramatorszki vasútállomás elleni támadás mögött.

Áprilisban a fő narratíva az volt, hogy az ukránok nem engedik menekülni a civileket a támadás alatt álló területekről, ezzel szemben az oroszok próbálják elkerülni a civil áldozatokat. Az oroszok azt is letagadták, hogy megtámadták volna a zaporizzsjai atomerőművet, és ezt csak a nyugat találta ki azért, hogy fenntartsa az oroszellenességet.

Májusban Finnország NATO-csatlakozása is terítékre került, az orosz dezinfó szerint a finn lakosság tulajdonképpen nem is akart csatlakozni – sőt, mind Finnország, mind Svédország bele van rángatva akaratuk nélkül a helyzetbe. Arról is szóltak az álhírek, hogy Finnország NATO-csatlakozása megsért valamilyen egyezményt az oroszokkal.

Júniusban aztán még mindig tartotta magát az a hír, hogy az európaiak támogatják a neonáci megmozdulásokat. Elkezdtek arról is beszélni az oroszok, hogy a szankciók illegálisak, illetve hogy Lengyelország magának akarja Ukrajna egyes területeit. Az is szárnyra kapott, hogy az ukránok búzával fizetnek a fegyverekért a nyugati országoknak.

Ami a statisztikákat illeti (amelyek nem álhírek, hanem megerősített forrásból származó adatok): 100 nap alatt 8533 biztos civil áldozatot tartanak számon, ebből 262 gyerek. 6,8 millió menekült hagyta el Ukrajnát.