Az Instagram már elrabolt gyermekek megtalálásában is segít

Az új funkció Magyarországon egyelőre nem lesz elérhető.
Kapcsolódó cikkek

Egy gyermek eltűnésekor nagy segítséget jelenthet az úgynevezett Amber riasztási rendszer, melynek célja, hogy a média erejét felhasználva segítsék a rendfenntartók munkáját az áldozat felkutatásában. Ebbe a rendszerbe csatlakozik be mától az Instagram is az Egyesült Államokban, a következő hetekben pedig további 25 országban lesz elérhető az új funkció.

A Verge szerint az Amber vészjelzés megjelenése az Instagramon azért is fontos, mert a fiatalabb generáció tagjai már kevésbé követik a tévés híradásokat, viszont az Instagramot elég sűrűn görgetik. A vállalat közölte, az eltűnt gyermekekről szóló felhívások nem külön riasztásként jelennek majd meg, hanem közvetlenül a hírfolyamban.

Nem túl gyakori, hogy a közösségi platformok ehhez hasonló riasztást adjanak ki, a Facebook esetében 2015-ben volt utoljára ehhez hasonló. A riasztásban csak a legfontosabb információkat adják ki, ilyen például az áldozat és elrablójának leírása. A jelzést pedig csak azok kapják meg, akikről feltételezik, hogy az eset közelében tartózkodtak.

Az Instagram a bejelentéskor közölte, „ahhoz hogy tudjuk, kinek kell megmutatni ezeket a figyelmeztetéseket, különböző jeleket használunk, többek között a profilodon megadott várost, az IP-címedet és a helymeghatározó szolgáltatásokat – amennyiben be van kapcsolva.”

A közösségi oldal tájékoztatása szerint számos országban lesz elérhető ez a funkció, Magyarországon azonban nem.

Az Amber riasztási rendszer Argentínában, Ausztráliában, Belgiumban, Bulgáriában, Kanadában, Ecuadorban, Görögországban, Guatemalában, Írországban, Jamaicában, Koreában, Litvániában, Luxemburgban, Malajziában, Máltán, Mexikóban, Hollandiában, Új-Zélandon, Romániában, Dél-Afrikában, Tajvanon, Ukrajnában, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Arab Emírségekben és az USA-ban lesz elérhető.