A Roszkoszmosz feje reagált Elon Musk kihívására

Elon Musk Vlagyimir Putyint hívta ki párbajra, Dmitrij Rogozin ezt nem hagyta szó nélkül.

Dmitrij Rogozin, az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) feje az elmúlt időszakban rendszeresen reflektált a Twitteren az ukrajnai konfiktushoz kapcsolódó eseményekre, így a nyugati szankciókra. Többször fenyegetőzött például azzal, hogy Oroszország ki fog lépni a Nemzetközi Űrállomás (ISS) programjából.

A Roszkoszmosz igazgatója hétvégén újabb tweetet tett közzé, ebben azt írta, szervezete felhívást küldött a NASA-nak, az Európai Űrügynökségnek és a Kanadai Űrügynökségnek, hogy oldják fel az Ukrajna elleni inváziót követő „illegális” szankcióikat. Bejegyzésében egy olyan térképet is közzétett, amely megmutatja, mely területek fölött repül el az ISS.

Rogozin azt írta, a Nemzetközi Űrállomás Oroszország nélkül irányíthatatlanul fog visszalépni a légkörbe.

Véleménye szerint a zuhanással az ISS az Egyesült Államokat, Európát és Kínát veszélyezteti majd, Oroszországot viszont nem. A közzétett térkép alapján ennél is több ország fenyegetett, érdemes ugyanakkor kiemelni, hogy a Nemzetközi Űrállomás orosz segítség nélkül is pályán maradhat.

Rogozin nemcsak fenyegetőzik, hanem rendszeresen gúnyolódik is, tweetjeire már egykori amerikai asztronauták is reagáltak. A napokban egy, a Tom és Jerryből kölcsönzött jelenettel próbálta meg szemléltetni az ukrajnai helyzet orosz értelmezését, a bejegyzés viszont nem igazán érte el a célját.

A Roszkoszmosz feje hétfőn Elon Musk azon tweetjere is reagált, amelyben a milliárdos Vlagyimir Putyint hívta ki párbajra. Rogozin Alekszandr Puskin Mese a pópáról meg Baldáról, a szolgájáról című művéből idézett:

Még zöldfülű, tejföl-bajszú

Vagy te hozzám, ördögfattyú,

De ne töltsük az időt,

Győzd le öcsémet előbb.

Musk és a Roszkoszmosz vezetője egyébként régóta üzengetnek egymásnak a Twitteren.