Orosz űrkutatási adatokat szivárogtathattak ki ukránbarát hackerek

Üzenetet is hagytak a weboldalon a kozmonautáknak.
Kapcsolódó cikkek

Az Ukrajna támogatásáért dolgozó hacktivisták közleményt adtak ki arról, hogy egy, az Anonymoushoz köthető csoport feltörte az orosz Űrkutatási Intézet (IKI) weboldalát, és kiszivárogtatott olyan fájlokat, amelyek állítólag a Roszkoszmosz orosz űrügynökséghez tartoznak – írja a The Verge.

A hackerek a hírek szerint feltörték az IKI webhelyének egyik aldomainjét, a többi aldomain továbbra is online marad. Az oldal veszélyeztetett része a World Space Observatory Ultraviolet projekthez (WSO-UV) kapcsolódik, amely hasonló a Hubble űrteleszkóphoz, és a tervek szerint 2025-ben indítják el.

A v0g3lSec csütörtök reggel dolgozott, a weboldal a cikk írásának pillanatában még mindig inaktív. Egy archivált változaton azonban meg lehet találni a hackerek üzenetét: „hé, orosz s*ggfejek… bocs… kozmonauták? Nem tudom, mit mondjak, keressetek egy jó weboldalt ahelyett, hogy az ISS-sel fenyegetnétek az embereket, hallottátok? Hagyjátok békén Ukrajnát is, különben az Anonymous még jobban ki fog veletek b*szni :))”.

Az üzenet utolsó része feltehetően Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz vezetőjének megjegyzéseire utal: az Egyesült Államok szankcióinak bejelentése után Rogozin azt sugallta, hogy a NASA és az orosz ügynökségek közötti partnerség véget érhet, ami veszélyezteti a Nemzetközi Űrállomás jövőjét.