Újabb amerikai feketelistára került fel a legnagyobb dróngyártó

Továbbra is az ujgurok megfigyelésével vádolják a DJI-t.
Kapcsolódó cikkek

Zuhanni kezdtek a kínai egészségügyi és technológiai cégek részvényei szerdán, miután egy jelentés szerint az Egyesült Államok több kínai céget, köztük a legnagyobb kereskedelmi dróngyártókat és biotechnológiai cégeket is felvesz a befektetéseket és exportot korlátozó feketelistáira a héten. A következő hetekben a sor még több tucat névvel bővülhet – írja a Reuters.

A Financial Times forrásai szerint az Egyesült Államok nyolc kínai céget, köztük a drónokat gyártó DJI Technology Co Ltd-t is felrakja a befektetési tiltólistára, ami arra kényszeríti az amerikai befektetőket, hogy eladják részesedésüket az érintett vállalatokban. Az államok pénzügyminisztérium döntése mögött az a vád áll, hogy a dróngyártó állítólag szerepet vállalt az ujgur muszlim kisebbség megfigyelésében. A DJI szóvivője nem kommentálta a hírt.

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma egy évvel ezelőtt az emberi jogok Kínában folytatott tömeges megsértésének eseteire hivatkozva miatt már felvette a DJI-t arra a listára is, ami megtiltja, hogy az érintett cégek amerikai technológiát, vagy alkatrészeket vásároljon, vagy használjon fel.

A Financial Times szerint a listára az alábbi cégek is felkerülnek: a Megvii nevű képfelismerő szoftvercég, a szuperszámítógép-gyártó Dawning Information Industry, az arcfelismerésre specializálódott CloudWalk Technology, a Xiamen Meiya Pico kiberbiztonsági csoport, a Yitu Technology mesterséges intelligenciával foglalkozó cég és a Leon felhőalapú számítástechnikai cégek és a Netposa Technologies.