A WhatsApp vezére szerint keményebben kell fellépni az izraeli kémfegyver ellen

Will Cathcart korábban már figyelmeztetett rá, hogy a Pegasus súlyos visszaélésekre ad lehetőséget.
Kapcsolódó cikkek

A technológiai világ aggódó szemmel figyeli az izraeli NSO Group által fejlesztett kémszoftver, a Pegasus körül kirobbant megfigyelési botrányt. Mint kiderült, a kiberfegyver többek közt a WhatsApp alkalmazás sérülékenységét is kihasználta tevékenységéhez. Ennek kapcsán a csevegőszolgáltatás vezetője, Will Cathcart is megszólalt, aki komoly aggodalmát fejezte ki a történtek iránt: „több cégnek, és főleg a kormányoknak lépéseket kellene tenniük azért, hogy az NSO Group elszámoltatható legyen” – írja az Indian Express.

A vezér szerint egy világszerte érvényes moratórium kellene azon lehallgatást lehetővé tevő technológiák ellen, amelyeket szabályozatlanul és kérdőre vonás nélkül alkalmaznak bizonyos országokban. Hozzátette: a Pegasus-üggyel kapcsolatos legfrissebb fejlemények arra is rávilágítanak, hogy borzalmas következményei lehetnek annak, ha a végponttól végpontig terjedő titkosítást alkalmazó csevegőket is kijátszó eszközök kerülnek rossz kezekbe.

Cathcart Twitter-posztjában kiemelte, hogy a WhatsApp mellett számos más techipari szereplő is figyelmeztetett már rá korábban, hogy az NSO veszélyes kémszoftvere az emberi jogok súlyos megsértésére ad lehetőséget világszerte, ezért meg kell állítani.