Az új iOS keresztbe tesz a Facebook nyomkövetésének

Kigördült az iOS 14.5, ami számos fontos újítást hoz.
Kapcsolódó cikkek

Adatvédelem terén az elmúlt évek egyik legfontosabb változását hozza az Apple új mobilszoftvere, az iOS 14.5, ami hétfő óta letölthető. A telepítés után a korábbinál több kontrollt kapnak a felhasználók: maguk választhatják ki, hogy egyes mobilappok számára engedélyezik-e a tevékenységeik követését trackerek felhasználásával más mobilappokon és weboldalakon keresztül.

Az App Tracking Transparency-nek köszönhetően az alkalmazások megnyitásakor egy felugró ablak fogadja a felhasználót, ami arról érdeklődik, hogy engedélyezi-e az app számára, hogy más cégek alkalmazásaiban és weboldalain nyomon kövessék. Erre kétféle választ adhatunk: igent, vagy nemet. Utóbbi esetén az Apple letiltja az app hozzáférését a készülékazonosítóhoz, ami egy kulcsfontosságú betű- és számsorozat a tevékenységek követéséhez. Természetesen a megadott jogosultságon később is változtathatunk a telefon beállításai alatt, egyben ellenőrizhetjük, hogy mely appoknak van már engedélyük, ami visszavonható.

Ez a lépés érthető mód kicsit sem tetszik a követési tevékenységekből bevételt kovácsoló Facebooknak, olyannyira nem, hogy komplett kampányba kezdtek, élesen kritizálva a cupertinói cég döntését.  A közösségi cég becslése szerint az Apple változtatása miatt az iOS-felhasználók kevesebb mint 20 százaléka fog beleegyezni a kódokkal való követésbe. Az Apple ennek kapcsán többször is hangoztatta, hogy a fejlesztés valójában a felhasználóknak kedvez, akik így átláthatják, milyen információkat gyűjtenek be róluk az alkalmazások.

Kapcsolódó
Kiverte a biztosítékot a Facebooknál az Apple újítása
Annyira, hogy a közösségi óriás teljes oldalas újsághirdetésben vádaskodik.