Katasztrófákra segít felkészülni a Föld digitális mása

A cél egyszerű: felgyorsítani a döntéshozást, és jobban átlátni, melyik szabályozásnak milyen következményei lesznek.
Kapcsolódó cikkek

Új programot indítottak az Európai Unió tudósai: a Destination Earth projekt célja, hogy megalkossák a Föld digitális mását azért, hogy jól modellezhessék a klímaváltozás hatásait, és a különböző klímavédő rendelkezések következményeit – írja az IFL Science.

A sajtóközlemény szerint a DestinE az európai zöld megállapodás keretein belül fog futni, és segíteni fog meghatározni, hogy melyik intézkedésnek milyen haszna van. A cél egyszerű: felgyorsítani a döntéshozást, és jobban átlátni, melyik szabályozásnak milyen következményei lesznek.

Ahhoz, hogy a bolygó ikertestvére megszülessen, szuperszámítógépekre és felhőalapú rendszerekre lesz szükség, hiszen óriási számítási kapacitás kell ahhoz, hogy egy ilyen bonyolult rendszert létre lehessen hozni. Egyelőre ez nem áll rendelkezésre, így a technológiai feltételek biztosítása az első számú lépés. Ez az oka annak, hogy az EU 8 milliárd eurós befektetési alapot hozott létre,

amit szuperszámítógépek fejlesztésére akar költeni, a program még idén elindul.

A digitális Földet a klímaváltozás és az ahhoz köthető rendelkezések hatásainak lemodellezésén kívül arra is használják majd, hogy előre megmondják, milyen pusztítást végezhetnek az olyan természeti katasztrófák, mint egy hurrikán vagy egy földrengés.