Mi is betekinthetünk a vadállatok titkos életébe

Egy weboldalon több millió kép rejtett kamerás kép közül szemezgethetünk.
Kapcsolódó cikkek

Egy Google által támogatott weboldalon bárki szemezgethet abból a több millió képből, amiket rejtett kamerák készített vadállatokról természetes környezetükben. A kutatók sokszor állítanak fel kameracsapdákat az állatok életének messziről való követésére. Ezek a kamerák legtöbbször mozgás, vagy hő érzékelésére aktiválódnak, így az emberek az állatok megzavarása nélkül kukkolhatják őket. Egyes kamerák akár több száz, vagy ezer felvételt is rögzíthetnek, amik végül a kutatók meghajtóin csücsülnek.

Jorge Ahumada, a Conservation International nonprofit szervezet kutatója ezért talált ki egy olyan online platformot, ahol bárki más is megnézheti azokat a lenyűgöző felvételeket, amikhez általában csak a kutatók férnek hozzá. Ez nem csak az egyszerű netező számára hasznos, de a többi szakembernek is, főleg hogy az egyes területekre külön szűrőket állíthatnak be és statisztikákat is kaphatnak az ott élő fajokról.

Forrás: Wildlife Insights

A tavaly decemberben indult Wildlife Insights jelenleg a világ legnagyobb, bárki által böngészhető kameracsapda-adatbázisa, több mint 4,5 millió képpel. Az oldalon egy egyedi algoritmus segít kiszűrni azokat a felvételeket, amiken nem szerepelnek állatok, kvázi üresek, ezért nem tartalmaznak különösebben hasznos információt. Ez manuálisan rendkívül időigényes munka lenne. A mesterséges intelligencia jelenleg 450 állatfajt képes felismerni, ami Ahumada szerint idővel bővül annak függvényében, hogy mennyi felvétel kerül be az adatbázisba a világ minden tájáról.

A Google posztja szerint a projekt célja egyben az is, hogy a kutatóknak segítsen egyszerűbbé tenni a védett fajok követését, ami sürgető probléma, mivel az előrejelzések szerint a következő évtizedben egymillió veszélyeztetett példány pusztulhat el.