Rekordot döntött a magyar internet

Az elmúlt öt évben nem volt példa arra, hogy ennyi .hu végződésű domain nevet regisztráljanak.
Kapcsolódó cikkek

Az elmúlt öt évben nem volt példa arra, hogy ekkora mennyiségű .hu végződésű domain nevet regisztráljanak a felhasználók, írja a Rackhost bejegyzésében a Domaintools és a Hureg statisztikáira hivatkozva.

2019-ben összesen 96 894 sikeres magyar domain regisztráció történt, ami 6060 darabbal több, mint a 2018-as adat, de az előző fél évtized bármelyikével összehasonlítva növekedést jelent. A szolgáltató szerint ugyan azt hinnénk, hogy egy idő után telítődik a piac, azonban a domain nevek csak tovább szárnyalnak. 2019-ben több .hu végződésű domaint regisztráltak, mint az elmúlt öt év bármelyikében.

Forrás: Rackhost

Ez havonta átlagosan több mint 8 000 darab új .hu domain nevet jelent és naponta is átlagosan 270 db új regisztrációt. Amennyiben csak az elmúlt 5 év magyar domain regisztrációit vesszük szemügyre, több mint 460 000 bejegyzés történt. Viszont ez még csak a magyar tartomány, azaz a .hu végződésű domain nevek, szó sem esett a több száz egyéb, sok esetben sokkal népszerűbb domain végződésről.

A magyar domain tartomány csak csekély részét teszi ki a világ domainjeinek. A Rackhist szemléltetésképp készített egy diagramot, melyen néhány tartomány domainjeinek számát ábrázolta a hazánkban is népszerűek közül, azokat összevetve a magyar domainekkel. Látható, hogy például a .com végződésekhez képest elég csekély a magyar domainek aránya, de még így is a TOP 50-ben kapunk helyet a több száz végződést tartalmazó rangsorban.

Forrás: RackHost

(Kiemelt kép: iStock)