Videón, ahogy a hongkongi tüntetők szétverik a Xiaomi egyik üzletét

A célpontban főleg olyan boltok állnak, amelyek esetében a tulajdonos cég erősen kötődik Kínához.
Kapcsolódó cikkek

Hongkongban hónapok óta zajlanak a tüntetések, és bár Carrie Lam kormányzó hivatalosan is visszavonta a demonstrációkat kiváltó kiadatási törvénytervezetet, a nép ennél már többet akar. A Kínához tartozó városban április óta tüntetnek az erősödő pekingi befolyás ellen, demokratikus reformokat és a kormányzó távozását sürgetve. A demokráciapárti demonstráció hamar elmérgesedett, teljesen leállt a hongkongi metróhálózat, miután a kormányellenes tüntetők több állomást is felgyújtottak.

Emellett városszerte rongálnak meg üzleteket.

A célpontban főleg olyan boltok állnak, amelyek esetében a tulajdonos cég erősen kötődik Kínához. Egy Twitterre kikerült videón látszik, ahogy a tüntetők szétverik a kínai tech óriás, a Xiaomi egyik üzletét. A közösségi médiában terjedő beszámolók szerint ugyanakkor a tüntetők nem lopnak, nem tesznek kárt a raktáron lévő eszközökben, csupán a berendezést és a demó eszközöket rongálják.

A tiltakozás azután erősödött fel ismét, hogy a rendőrök éles lőszerrel lőttek a tüntetőkre, egyikük lábát pedig el is találták. A kormányzó ugyanekkor bejelentette, hogy szombattól tilos az arc eltakarása az engedély nélküli tüntetéseken. A politikus egy olyan, még a brit gyarmati időszakból származó jogszabályra hivatkozva rendelte el a tilalmat, amit több mint 50 éve nem alkalmaztak, és ami lehetővé teszi, hogy a város hatóságai a közérdekre hivatkozva rendkívüli intézkedéseket foganatosítsanak.