Ön is vírust kaphatott, ha letöltötte ezt az appot

Alattomos kód rejtőzött a népszerű CamScanner mobilappban.
Kapcsolódó cikkek

Rosszindulatú támadók a népszerű CamScanner nevű mobilappon keresztül juttattak vírust androidos felhasználók eszközeire. A Google Play Áruházból mostanra már eltávolított, de addig több mint 100 millió letöltést produkáló alkalmazás rendkívül népszerű volt, segítségével befotózott dokumentumokból lehetett PDF-eket készíteni.

A szoftverbe egy közelmúltban kiadott frissítéssel került bele a felfedezett Neco.n néven említett kártékony kód, amit a Kaspersky Lab biztonsági szakembereinek sikerült felfedniük. Ugyan a Necro.n magában nem okozott aktívan kárt az eszközön,

utat nyitott más kártevőknek, amik kéretlen reklámokat jelenítettek meg, vagy átverős előfizetések okoztak kárt a fertőzött mobilok tulajdonosainak.

A CamScanner fejlesztőinek fogalmuk sem volt a kártékony tevékenységről, holott több felhasználó is jelezte az értékelések közt a Google Play Áruházban, hogy a telepítés után gyanúsan viselkedik az eszközük. A Kaspersky értesítette a keresőóriást, akik azóta eltávolították a CamScannert az áruház kínálatából.

A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy az app verziószámai készülékenként eltérhetnek, korábbi kiadásokban is megbújhat a vírus, ezért biztosra akkor mennek a felhasználók, ha törlik az appot , amennyiben korábban telepítették a szoftvert.

(Kiemelt kép: iStock)