Így nézne ki egy gyerek, ha a világűrben születne meg

Óriási feje lehetne, és nagyobb valószínűséggel születne császármetszéssel.
Kapcsolódó cikkek

Kutatók már évek óta kísérleteznek vemhes állatokkal a Nemzetközi Űrállomáson: vizsgáltak már szalamandrát, halat és patkányt is, de terhes ember még nem járt a világűrben. Hiába volt már több mint 60 női űrhajósunk, senki nem volt állapotos, amikor az ISS-re, a Holdra, vagy egyszerűen Föld körüli pályára indult, így nincsenek valós megfigyeléseink arról, hogyan zajlana egy ilyen folyamat a világűrben. Ennek ellenére azért nagyjából tudjuk, hogy milyen problémákba okozna például egy Marsra utazó, állapotos nő – írja a Business Insider.

A leginkább kézenfekvő különbség a földi és világűrbeli terhesség között nyilvánvalóan a gravitáció hiánya lenne, ami alapvetően megváltoztatja a szülés menetét is. A Földön ugyanis a gravitáció segít az anyának a természetes szülésben, míg a világűrben nincs ilyen előnye. Arról nem is beszélve, hogy a hosszú távú alacsony gravitációs környezet a csontsűrűségre is hatással van (minden űrben, zéró gravitációban töltött hónap után 1-2 százalékkal csökken a csontsűrűség), ami azt okozhatja, hogy természetes szülés során könnyebben törik az anya medencéje. Emiatt valószínű, hogy a világűrben, vagy egy jövőbeli holdi vagy marsi kolóniában

a császármetszés sokkal gyakoribb lesz, mint a Földön – lehet, hogy csak így lesz majd biztonságos szülni.

Scott Solomon, a Rice Egyetem biológusa elárulta, hogy mivel a születés módja befolyásolja az anatómiánkat, a császármetszésekkel nagyobb fejű babákra kell majd számítani. Ez viszont még nem minden: a világűrben született, és ott növekedő gyerekek bőre más színű is lehet, mint a földieké, mivel kevésbé lesznek védettek a sugárzás ellen, mint a földi társaik. Ez azt is okozhatja, hogy a szervezet teljesen másfajta melanint vagy melaninszerű pigmentet fog kifejleszteni. Ez ahhoz vezethet, hogy a több generáció óta az űrben élők más bőrszínűek lehetnek, mint bárki más a Földön.

Egy Mars kolónia esetében már érdemes elgondolkozni a problémákon. Fotó: iStock

A szakértő szerint több száz, akár több ezer év múlva eljuthatunk odáig, hogy a Földön kívül élőket nem is embereknek, hanem egy teljesen külön fajnak kezeljük majd, hiszen annyira más lesz a testfelépítésük, mint nekünk. Persze ez még annyira a jövő zenéje, hogy elméletben érdemes beszélni csak róla – kivéve persze az űrbeli szülésről, ami akár hamarabb is valóság lehet, mint gondolnánk, hiszen egy marsi vagy holdi kolónia létrehozása során például könnyen lehet, hogy erre is sor kerül majd.