A Momentum veszélyesnek tartja a Huaweit

A párt szerint a kínai cég ellen felhozott kémkedési vádak nem alaptalanok.
Kapcsolódó cikkek

A magyar politikai szférában elsőként a Momentum beszélt arról, hogy a kínai Huawei ellen felhozott kémkedési vádak szerintük nem alaptalanok. Ahogy a HVG visszaidézi, januárban Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt mondta egy kormányinfó alkalmával, hogy a kormány nem lát biztonsági kockázatot a kínai vállalatban. Az ellenzéki Momentum július 9-én megjelent Facebook-bejegyzésben ezzel ellentétes véleményt fogalmazott meg.

 

A HVG kérdésére a párt elmondta, hogy „úgy tudja a magyar választók érdekeit a legjobban képviselni, ha felhívják a figyelmet azokra a kérdésekre is, amelyeket más közéleti, politikai szereplők nem vesznek elég komolyan”.

Azzal kapcsolatban, hogy vannak-e bizonyítékok, amikkel alá tudják támasztani kijelentésüket, a Momentum azt felelte: szerintük minden kínai vállalat valamilyen mértékben alá van rendelve a kínai kormányzatnak, és egy autokrácia alapvetése, hogy megpróbál minden, a fennmaradásához és terjeszkedéséhez szükséges entitást ellenőrzése alá vonni, így a partnercégeket (mint a Huawei) is erre fogja használni.

Hozzátették: nem gondolják, hogy egy „közpénzen működő” pártnak csak olyan állításokat szabad megfogalmaznia, amelyet már bíróság előtt bizonyítottak. „Elenyészően kevés olyan gazdasági, társadalmi, biztonságpolitikai stb. kérdés van, amelynek a helyességéről bíróságnak kellett volna döntenie” – válaszolták a portálnak.

(Kiemelt kép: Mairo Cinquetti/NurPhoto)