Az Apple példáját próbálja követni a Huawei

A vállalat vezére szerint nekik is annyira fontos a felhasználók adatai, mint az Apple-nek.
Kapcsolódó cikkek

Zsen Cseng-fej (Ren Zhengfei) a Huawei alapítója és vezérigazgatója nyilvánosan is megvédte az Apple-t a kínai-amerikai kereskedelmi harc hevében, és elismerően nyilatkozott a cupertinói vállalat magánszférához való hozzáállásáról.

Cseng-fej a Financial Timesnak adott interjújában mondta el, hogy a Huawei a vádakkal ellenben nem szolgáltat felhasználói adatokat a kínai kormánynak, és sosem oldanának fel kérésre sem eszközöket, ahogy az Egyesült Államokban az Apple sem teszi meg ezt a saját kormánya számára. Hozzátette: a felhasználók birtokolják a saját adataikat, nem a Huawei.

„Az adat a felhasználóinké, nem a miénk. Igaz a szolgáltatóknak követniük kell a felhasználókat, másképp nem lehetne telefonhívásokat bonyolítani. A szolgáltató dolga, hogy kövesse a felhasználók adatait. Mi berendezésgyártóként nem gyűjtünk adatot” – mondta Cseng-fej.

Zsen Cseng-fej (Ren Zhengfei). Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP

„Nem teszünk ilyesmit. Ha egyszer is tennénk, az amerikaiak már bizonyítékként lengetnék ellenünk világszerte. A több mint 170 ország és régió, ahol jelen vagyunk, nem vásárolnák meg a termékeinket, a cégünk összeomlana.”

A Huaweinek jelenleg 30 milliárd dollárnyi veszteséget jósolnak az elemzők, javarészt az amerikaiak feketelistája miatt. Cseng-fej arról is beszélt, hogy szkeptikusan áll hozzá a Trump adminisztráció döntéséhez.

„A kínai kormány nem avatkozik be az üzleti működésünkbe. Nem tudom, hogy az amerikai kormány miért teszi ezt a saját technológiai cégeivel. Úgy viselkedik, mint egy anyós, aki ha már túlságosan be akar avatkozni a dolgokba, a neje menekülőre fogja.”