Ismét ordas nagy baromság terjed a Facebookon

Nem, nem lesz fizetős a Facebook, a tévé sem adott le semmi ilyet, és még legkevésbé sem hivatalos ez a hülyeség.
Kapcsolódó cikkek

Már nem is olyan meglepő, hogy a nagyobb facebookos akadozások idején rendre terjedni kezd valamilyen kamu körüzenet, ami a felhasználók felfokozott hangulatát kihasználva nonszensz dolgokról szól. A már több mint két hete kezdődött nagy tiltási hullám idején is felbukkant egy pánikkeltő poszt a felhasználók körében, miszerint ha nem intézkedünk, fizetős lesz a Facebook – természetesen csak egy újabb hoaxról volt szó.

Szerda késő délután a képek feltöltésével és betöltésével adódott probléma, szerverhiba miatt az Instagram is állt.

Épp ekkor jelent meg egy újabb terjedő kamufelhívás, ami ismét az ősrégi receptre hajaz, és a fizetős Facebookkal riogat. Sokadszorra mondjuk: ennek semmi valóságalapja nincs.

Ha ezt a posztot látja, ne dőljön be neki:

„Hivatalos hirdetés!Megjelent a médiában és a TF1-en, hogy a Facebook belépési díjat kér ezentúl: 5,99€ur. Annak érdekében, hogy megmaradjon a magánéleti státuszod . Ha bemásolod ezt az üzenetet az oldaladra, ingyenes marad (bemásolni, nem megosztani) ha nem, holnaptól minden publikációd nyilvánossá válhat.Sőt, a törölt üzenetek vagy a nem engedélyezett fotók is. Végülis, egy egyszerű bemásolás nem kerül semmibe. Ez mostantól hivatalos. Hivatalos, 10.33-tól. A tévé is leadta. A Facebook fizetőssé válik ettől a nyártól. Ha bemásolod ezt a faladra, a fiókod kék lesz és a Facebook ingyenes marad számodra. Add tovább ezt az üzenetet, ha nem fHivatalos hirdetés!Megjelent a médiában és a TF1-en, hogy a Facebook belépési díjat kér ezentúl: 5,99€ur. Annak érdekében, hogy megmaradjon a magánéleti státuszod . Ha bemásolod ezt az üzenetet az oldaladra, ingyenes marad (bemásolni, nem megosztani) ha nem, holnaptól minden publikációd nyilvánossá válhat.Sőt, a törölt üzenetek vagy a nem engedélyezett fotók is. Végülis, egy egyszerű bemásolás nem kerül semmibe. Ez mostantól hivatalos. Hivatalos, 10.33-tól. A tévé is leadta. A Facebook fizetőssé válik ettől a nyártól. Ha bemásolod ezt a faladra, a fiókod kék lesz és a Facebook ingyenes marad számodra. Add tovább ezt az üzenetet, ha nem fiókodat törlik. UI : Ez komoly, a falad kék lesz.”

Miért kezdjen el gyanakodni?

A Facebook pár éve egy ilyen poszt kapcsán hivatalosan is közölte, hogy a közösségi oldal használata ingyenes és mindig is az marad. A fizetéssel riogató szövegek másolása és osztása pedig semmire sem jó.

 

Ahogy a közösségi oldal is írja: nem kell mindent elhinni, amit az interneten írnak, érdemes kritikusan elemezni a szövegeket. Ahogy a kamuvadász fakepalm.hu is alaposan összeszedte bejegyzésében, több dolog is gyanús lehet: egyrészt a hiteles linkek teljes hiánya, a médiumok nevének említése, és már magával a fizetéssel kapcsolatban is felmerül, hogy honnan és hogyan szednék be a díjat, és a megosztás miért mentesítene bárkit, ha a Facebook ebből akarna pénzt szerezni.

Már megint ordas nagy baromság terjed a Facebookon
A tiltási hullám hevében túlterhelt szerverekkel és törléssel riogatnak az unatkozók, de tényleg semmi értelme.

(Kiemelt kép: Carsten Rehder/dpa)