Közel 30 év után otthagyja az Apple-t az ikonikus Jony Ive

Saját céget alapít, de továbbra is dolgozik majd az almás céggel.
Kapcsolódó cikkek

Az Apple óriáscég Chief Design Officer posztjáról távozik idén Jonathan Ive (Jony Ive), aki közel 30 éve a vállalat egyik legikonikusabb szakembere, 1992-ben került a céghez. A búcsúval Ive lezárja a közös munka termékeny szakaszát, melynek során a techvilág olyan meghatározó termékei láttak napvilágot, mint az iPhone, vagy az iPad, a megkapó és letisztult dizájnok mind Ive nevéhez fűződnek.

Ive elmondása szerint azért hagyja ott vezetői beosztását, hogy saját dizájncéget alapítson, ami többek közt az Apple-re is számít kiemelt partnerként. A LoveForm névre keresztelt saját céghez csatlakozik még a híres tervező, Marc Newsom. Annak ellenére, hogy Jony már nem igazgatja az Apple dizájnrészlegét, a jövőben is tervezik, hogy számos Apple-projekten dolgoznak együtt.

Az Apple továbbra is profitálni fog Jony tehetségéből, akivel közvetlenül dolgozunk majd exkluzív projekteken, ahogy az általa épített brilliáns és elszánt dizájncsapattal végzett munkából is.

– írta az Apple-vezér Tim Cook a cég hivatalos közleményében. “Annyi év szoros munka után, örülünk, hogy a kapcsolatunk tovább fejlődik, és várom, hogy Jony-val a távoli jövőben is sokáig dolgozhassunk együtt.”

Ive a világ legelismertebb ipari tervezői közé tartozik, olyan termékeken dolgozott, mint a Mac, az iPod, az iPhone, az iPad, az Apple Watch. Ő álmodta meg az Apple űrhajóra hasonlító kampuszát is, és a drasztikusan átalakított iOS 7 operációs rendszert 2013-ban, ahogy az Apple asztali szoftvere, a macOS ráncfelvarrásáért is ő felelt.

Ive korábban a munkakapcsolat mellett szoros barátságot alakított ki Steve Jobsszal is, miután az Apple társalapító 1997-ben visszatért az akkor kemény időszakokat élő céghez. Az első közös termékük az 1998-as Mac volt.

Címkék: applejony ive